Test és lélek

5 tipp, ha ezeket betartod nem leszel beteg a télen

Bors

Létrehozva: 2024.12.01.

Így spórolhatsz a betegszabadsággal.

Ha nem szeretnénk sok időt tölteni betegállományban, miközben a fizetésünk töredékét kapjuk, akkor itt az ideje, hogy a megelőzésre koncentráljunk!

nátha betegség zsebkendő
Fotó: Képünk illusztráció: Pexels.com

Óriási tévhit, hogy az immunerősítés és az egészséges életmód rengeteg pénzbe kerül! Mindössze okosan kell kialakítani az új életmódunkat és összeállítani az étrendünket.

Immunerősítés a tél beállta előtt

Télen a szervezetet igénybe veszi a hideg, a napfény hiánya, a bezártság, és a zárt közösségekben fokozottan ki vagyunk téve különféle kórokozók támadásainak. A leghasznosabb, amit tehetünk, hogy nem engedjük, hogy legyengüljön a szervezetünk és vitaminhiány alakuljon ki. Ilyenkor létfontosságú az immunrendszer erősítő vitaminok, elsősorban az A-, B-C-, E- és D-vitamin fokozott bevitele. Ezt megtehetjük étrendkiegészítők formájában, de nem kell a legdrágábbat választanunk, inkább az összetevőkre figyeljünk. Emellett fontos, hogy változatosan étkezzünk, vitaminban gazdag zöldségeket és minél több piros bogyós gyümölcsöt együnk, akár frissen, akár fagyasztott termékből smoothie formájában.

Hagyjuk az organikus élelmiszereket!

Talán vitaindító is lehet majd ez a tipp, de az, ha jobban belegondolunk, feleslegesen költünk drága bio cuccokra, amelyek tápanyagok szempontjából semmiben sem különböznek a hagyományostól, ha a makrotápanyagokra, vitaminokra és ásványi anyagokra gondolunk. Ráadásul nem bizonyított, hogy a fogyasztásuk bármilyen komolyabb egészségügyi előnnyel járna. Annyiban biztosak lehetünk, hogy bizonyos fitotápanyagokban gazdagabbak az organikus ételek, de hogy ez milyen módon hat az egészségünkre, már jóval bonyolultabb kérdés.

Minden a bélflórán múlik

A vastagbélben elhelyezkedő bélflóra rendkívül fontos szerepet játszik az egészség megőrzésében és a betegségek megelőzésében: az immunsejtek döntő többsége ugyanis a bélrendszerben képződik, ennek köszönhetően az immunrendszer mintegy 80 százaléka a vastagbélhez kapcsolódik. A bélflóra azonban csak akkor képes megfelelő hatékonysággal működni, ha legalább hatvan százalékban jótékony, vagyis probiotikus baktériumokat tartalmaz. Ellenkező esetben hiányállapotok, valamint betegségek alakulnak ki. Kerüljön az étrendünkbe sok savanyított tejtermék, savanyú káposzta és más fermentált ételek. Prebiotikum forrásként szolgálnak a zöldségek, aszalt gyümölcsök, a gabonákban lévő, vízben oldható rostok, a bab, a borsó, a zabpehely.

A gyógynövények segítenek

Stimulálják az immunrendszerünk működését az olyan gyógynövények, mint a fagyöngy, a bíbor kasvirág, a cickafarkfű, a körömvirág, a bodza és a kamilla, melyeket tea formájában fogyaszthatunk. A homoktövis számos vitamint tartalmaz, ezenkívül karotinoidokat, ásványi anyagokat, mikroelemeket, flavonoidokat és természetes C-vitamin utánpótlást biztosít a szervezetnek. Ugyancsak kiemelkedően magas a csipkebogyó C-vitamin tartalma is. 100 gramm csipkebogyóban több mint 200 mg C-vitamin van, ezenkívül ásványi anyagokban, karotinoidokban, pektinben, fenolokban is gazdag.

Figyeljünk a természetes szükségleteinkre!

Sétáljunk sokat a friss levegőn, tegyünk egy-egy túrát a közeli erdőkben! Legalább hetente háromszor sportoljunk! A mozgás és a friss levegő hatására élénkül vérkeringésünk, szervezetünk oxigénfelvevő képessége nő és ellenállóbbak leszünk a betegségekkel szemben. Nem szabad megfeledkeznünk a megfelelő mennyiségű és minőségű pihenésről, alvásról sem. Ehhez használjunk nyugtató hatású illóolajat, például levendulát, citromfüvet.

Olcsó immunerősítő finomságok

  • Zeller: szárzeller az utóbbi időben egyre nagyobb népszerűségnek örvend, gátolja a vírusok szaporodást, fogyasszunk minél többet belőlük. A szárzeller leve igazi bomba a vírusok ellen, tegyünk belőle minél többet a zöldturmixba.
  • Cékla: Nagy mennyiségben tartalmaz értékes vitaminokat és ásványi anyagokat, valamint antioxidánsokat, főleg káliumot, magnéziumot, vasat, A-, C- és B6-vitamint. Nemcsak a gyökerét, de a zsenge leveleit is meg lehet enni, például salátába keverve.
  • Gyömbér: Gátolja a vírusok szaporodását és erősíti az immunrendszerünket, ételekbe főzve, vagy teának elkészítve is nagyon hatásos, ráadásul nagyon kevés is elég belőle.
  • Hagymafélék: A fokhagyma, újhagyma, lilahagyma gőzerővel pusztítják a kórokozókat, természetes antibiotikumként szolgálnak, emellett kiváló antioxidáns források.
  • Fűszerek: A kurkuma erős vírus és baktériumgátló hatással rendelkezik, a fahéj, a szerecsendió, a szegfűszeg, a zsálya, a rozmaring, a kakukkfű, az oregánó mind nagyon erős vírus- és baktériumgátlók, a bennük lévő illóolajak és egyéb hatóanyagok révén. Ezeket mindig a főzés végén adjuk az ételhez.
  • Méz: rendkívül gazdag ásványi anyagokban, aminosavakban, vitaminokban, nyomelemekben. Már napi egy kanálnyi jó szolgálatot tesz immunrendszerünk védelmében.
  • Víz: Hideg időben is fontos a megfelelő mennyiségű folyadék bevitele. Fogyasszunk ásványvizet, forrásvizet, zöld teát, gyógyteákat!

Mi kerüljön a kosárba?

A legfontosabb fehérjeforrások, mint a hús, tojás és a tejtermékek, a teljes kiőrlésű vagy finomítatlan szénhidrátok, mint a zab, burgonya, barnarizs, barna kenyér, de a zöldségek és gyümölcsök, diófélék és magvak, vagy akár az olívaolaj – ezek az élelmiszerek tökéletes alapját képezik egy egészséges étrendnek. Arra figyeljünk, hogy mindig az idénynek megfelelő zöldségeket és gyümölcsöket vegyünk, vagy pedig fagyaszottat, mert csak ezeknek van valós vitamin és ásványianyag tartalmuk. Ha az általunk gyakran fogyasztott termékek éppen akciósok, akkor bátran vásároljunk nagyobb tételt, főleg hüvelyesekből, fagyasztott zöldségekből, magvakból, fűszerekből vagy akár húsfélékből.

 

(FANNY)
 

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek