Alig vagyunk túl a halloweeni édességdömpingen, máris itt a mikulás, amikor rengeteg csoki kerül a csizmánkba. A túl sok édes élvezetnek azonban rossz vége is lehet, ugyanis van az a mennyiség, amely már káros az egészségre, és akár mérgezést is kaphatunk!
Vitathatatlanul az egyik legédesebb kísértés, és kis mennyiségben akár még egészséges is lehet, de fontos, hogy tudjuk, hol a határ! Túlzott fogyasztása számos mellékhatáshoz vezethet - írja a Fanny magazin. Nem csupán az alakunknak árthat, de életveszélyes állapotot is előidézhet a torkosságunk! Lássuk, mi olyan veszélyes ebben a finomságban!
A csokoládénak számos pozitív hatása van a szervezetünkre. Kakaóból készül, amely nagy mennyiségben tartalmaz polifenolokat, flavonoidokat, amelyek egészségesek és antibakteriális hatásúak. Sajnos azonban viszonylag nagy mennyiségben tartalmaz egy teobromin nevű alkaloidát is, amely hasonló reakciókat vált ki a szervezetben, mint a koffein: egyfajta élénkítőszer, amitől felpörgünk, emellett erős vízhajtó hatása van. Ez utóbbi nemcsak amiatt jelenthet problémát, mert gyakran kell szaladgálnunk a mosdóba, hanem azért is, mert hatással van az erekre, ez pedig jelentősen befolyásolja a vérnyomásunkat, de még a hangulatunkat is. Ezért fordulhat elő, ha túl sok csokit falunk be egyszerre, akkor ezek a reakciók mind összeadódnak, és olyan tüneteket tapasztalhatunk, mint a heves és gyors szívdobogás, étvágytalanság, izzadás, fejfájás, remegés. Mindez pedig óriási terhelést róhat a szív- és érrendszerre, amitől akár életveszélyes állapotba is kerülhetünk. Normál esetben ahhoz, hogy belehaljunk a csokoládéevésbe, irdatlan nagy mennyiséget kellene elpusztítunk, nagyjából 300 tábla étcsokit, viszont, ha hajlamosak vagyunk a szívbetegségekre vagy a magasvérnyomásra, akkor ennél jóval kevesebb is végzetes lehet. Persze nem minden csokoládénak ugyanannyi a teobromintartalma, a tejcsokikban kevesebb található, mint a sokkal egészségesebbnek tartott étcsokoládékban.
A csokoládé nagy mennyiségű zsírt, cukrot és koffeint tartalmaz, emiatt a túlzásba vitt fogyasztása számos mellékhatáshoz vezethet, például emésztési zavarokhoz. Ennek jele lehet a puffadás, székrekedés vagy gyomorgörcsök. Ráadásul a csokoládé magas cukortartalma hozzájárulhat a káros baktériumok szaporodásához a bélben, ami szintén emésztési problémákhoz vezethet.
Igen magas cukortartalmú édesség, amely gyors vércukorszint-emelkedést okozhat. Ezt akár összeomlás követheti, ami fáradtságérzethez, ingerlékenységhez és hangulatingadozáshoz vezethet. A túlzott cukorfogyasztás súlygyarapodáshoz, magas vérnyomáshoz és a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának fokozott kockázatához is hozzájárul.
A csokoládé koffeint tartalmaz, egy olyan stimuláns, amely növelheti az éberséget, csökkentheti a fáradtságot és fokozhatja a hangulatot. Nagy mennyiségben viszont akár koffeintúladagoláshoz vezethet, ami idegességet, szorongást és heves szívdobogást okozhat. A koffeintúladagolás az alvási szokásokat is megzavarhatja, ami fáradtságérzetet és nyugtalanságot okozhat, ráadásul hatással van az egésznapos aktivitásra, a munkavégzésre, tanulásra, általános közérzetre is.
Mivel magas kalória- és zsírtartalmú édességről van szó, rendszeres fogyasztása hamar súlygyarapodáshoz vezethet. Ez különösen akkor lehet problémás, ha a csokoládét egészségesebb ételek, például gyümölcsök és zöldségek helyett fogyasztjuk. A túl sok csokinassolás hozzájárulhat az egészségtelen étkezési szokások kialakulásához is, ami hosszú távon súlyos elhízáshoz vezethet.
Előfordulhat, hogy allergiás reakciót vált ki a csokoládé, ha egy vagy esetleg több összetevőjére, például a kakaóra, tejtermékekre, a diófélékre vagy a szójára allergiások vagyunk. Ebben az esetben olyan tünetek jelentkezhetnek, mint a csalánkiütés, viszketés, duzzanat és légzési nehézség. Súlyos esetben ez akár életveszélyes lehet, ha anafilaxiás sokkot kapunk, ezért fontos, hogy tisztában legyünk az esetleges allergiánkkal, és mindig olvassuk el alaposan az összetevőket! Ha csokoládé fogyasztása után bármilyen tünetet tapasztalunk, feltétlenül forduljunk orvoshoz!
A kakaópor, az étcsokoládé fő összetevője, legalább 380 összetett kémiai vegyületet tartalmaz. Egyes vegyi anyagai befolyásolják az idegrendszer működését, a pulzusszámot és a vérnyomást, valamint az általános hangulatot. A csokoládéban lévő fenil-etil-amin gyors szívverést okozhat. A kis mennyiségű stimuláns, beleértve a koffeint és a teobromint a kakaóvajban összeadódik, így könnyebben emelheti meg a vérnyomást. Ez akkor igazán nagy baj, ha alapból szív vagy magasvérnyomás-betegségben szenvedünk. Az ésszerű, mértékletes fogyasztás azonban nem okoz problémát.
A fogakon két fogmosás között egy plakknak nevezett szénhidrátokból, fehérjékből és baktériumokból álló réteg képződik. Összetétele attól függ mit eszünk. Ha sok édességet, szénhidrátot, keményítőt tartalmazó élelmiszert fogyasztunk akkor magasabb a plakk szénhidrát tartalma is, ami kedvező a káros baktériumok számára, így gyorsabban szaporodnak. Ezek a baktériumok bontani kezdik a szénhidrátokat és olyan savakat termelnek, amitől a fogzománcból elkezd kioldódni a kalcium és foszfátion, ezzel meggyengítve a kemény fogzománcot. Illetve a bakteriális toxinok íny gyulladást is okoznak, ami rossz szájszagot és hosszú távon ínybetegséget okozhat. A csokoládé viszonylag magas zsírtartalma egy bevonóréteget képez, így kevésbé tapad a fogakhoz, sajnos ez viszont csak a magas kakaó tartalmú, legalább 70%-os étcsokik esetében igaz, amelyek kevesebb cukrot is tartalmaznak, mint a tejcsokik. Ezért fontos, hogy csokievés után is mindig igyunk vizet vagy ha lehet, mossunk fogat.
Soha ne kedveskedjünk kutyusunknak egyetlen falat csokival se! Számukra a benne található teobrominból egy egészen pici adag is komoly károkat okozhat, akár halálos is lehet. Az állatokban a csokoládé lassan metabolizálódik, és napokba telhet, amíg a szervezetükből kiürül, de ez rettenetesen megterheli a májat, olyannyira, hogy ha az életét sikerül is megmenteni, a mája maradandóan károsodhat. A tünetek a bevételt követő két órán belül, de akár 24 órával később is jelentkezhetnek. Bár nincs specifikus ellenszer, a gyors állatorvosi segítség megmentheti kedvencünk életét. Jó, ha tudjuk, hogy a macskák még kevésbé tolerálják a csokoládét, vagyis a teobromint. Ezért mindig tartsuk elrejtve az édességeket, a kíváncsiskodó mancsok elől.