Fontos, hogy ezekkel tisztában legyünk.
A fagyasztónak sokkal nagyobb hasznát vesszük, ha tudjuk mi mindenre jó, és melyik alapanyagot hogyan érdemes eltenni, felhasználni. A Fanny Magazin megmutatja, hogyan aknázzuk ki a lehetőségeinket!
Tapogassuk meg a zacskót
Amikor mirelit terméket veszünk, ne csak a szavatossági időt ellenőrizzük a címkén, hanem tapogassuk meg a zacskót is. Ha a termék össze van állva, az azt jelzi, hogy korábban már legalább egyszer kiolvadt, majd pedig újra visszafagyott. Ez azért baj, mert a hőmérséklet-ingadozás miatt a zöldségekben vagy gyümölcsökben jégkristályok képződnek, amelyek jelentősen rontják a termék minőségét és élvezeti értékét.
Bő olajban vagy sütőben sütve?
Ha egy félkész terméket – például hasábburgonyát, halrudacskát, nuggetset – nem bő olajban, hanem a sütőben szeretnénk sütni, akkor már vásárlásnál ellenőrizzük a címkén, hogy az adott étel alkalmas-e erre, és mindig pontosan tartsuk be a felhasználási javaslatot.
Jegesen rakjuk a levesbe
A mirelit zöldségeket levesbe, főzeléknek, de akár köretként is készíthetjük. Fontos, azonban, hogy ezekhez ne olvasszuk fel, hanem fagyottan használjuk fel. Ugyanígy tegyünk a gyümölcsökkel is, ha levest vagy smoothie-t készítünk. A fagyasztás hatására a víz térfogata megnő, és a zöldségfélék sejtfalai kitágulnak, emiatt kásás, pépes lesz. Ha viszont fagyottan dobjuk a lábasba, akkor az elkészítés során gyorsan felenged, és így az állaga hasonlítani fog a friss zöldségre, gyümölcsre.
Dobjuk be hideg vízbe
A sütemények készítésénél a gyümölcsöket mindenképp olvasszuk fel használat előtt. Ne tegyük forró vízbe, mert ezzel a külső részt megfőzzük, a belseje pedig fagyos marad. A legjobb, ha szobahőmérsékleten hagyjuk kiolvadni, vagy a hűtőbe tesszük néhány órára. Ha sietünk, hideg vízben is kiolvaszthatjuk. Mielőtt a süteménybe kerül, csepegtessük le, így biztosan nem áztatja el a tésztát vagy hígítja fel a krémet.
Kevesebb ideig tart a főzés
Ha párolt zöldséget szeretnénk köretnek vagy francia saláta alapnak, akkor figyeljünk oda, hogy nehogy túlfőzzük, mivel a fagyasztott zöldségeket rövidebb ideig is elegendő főzni, nem úgy, mint nyers formájukban.
Tartsuk be a határidőt
Sokan úgy hiszik, hogy ha valamit lefagyasztunk, akkor az abban az állapotában marad az idők végezetéig, ahogyan azt betettük. Ez tévedés! Általában a zöldségeknek, gyümölcsöknek és a húsoknak 8-12 hónap a szavatosságuk. Mindig ellenőrizzük a lejárati időt, vagy ha mi magunk fagyasztunk le valamit, akkor írjuk rá a dátumot. Ha pedig valamit kiolvasztottunk, azt már tilos újra lefagyasztani!
Ezeknek nem árt a fagyasztás
Vannak ételek, amelyekről nem is gondolnánk, hogy le lehet fagyasztani, pedig igen! Ha gyorsan kell ebédet varázsolnunk, akkor nem csak a rántott húst, de a rizst is elővarázsolhatjuk a fagyasztóból. Csak tegyük adagonként egy jól zárható zacskóba vagy műanyag edénybe, és irány a mélyhűtő. Amikor szükségünk van rá, csak adjunk hozzá egy pici vizet, és olvasszuk ki a mikróban.
Válasszuk szét a kettőt
Ugye nem gondolnánk, hogy a tojásokat is lefagyaszthatjuk? Dehogynem! Ám ezt ne egészben tegyük, hanem jégkockatartóban egyesével, és kicsit felverve. Ha gyakran készítünk süteményt, akkor extra tipp, hogy külön fagyasszuk a fehérjét és külön a sárgáját.
Vágjuk kisebb darabokra
A sütemények és a krumplipürék elengedhetetlen összetevője a vaj. Amikor akciós a boltban, akkor örömmel vásárolnánk többet, de sajnos nem tudjuk túl sokáig tárolni. Kivéve, ha a fagyasztóban tároljuk. Vágjuk kisebb darabokra, így pont annyit tudunk elővenni, amennyire éppen szükségünk van. Felhasználás előtt pár órával tegyük át a rendes hűtőbe.
Dupla csomagolás védi
A kedvenc édességünkből is felvásárolhatunk nagyobb mennyiséget, ha jó áron jutunk hozzá, és nem is kell egy ültő helyünkben megenni mindet. Tekerjük celofánba, majd zacskózzuk be, és így rakjuk a mélyhűtőbe. Felhasználás előtt egy nappal tegyük át a hűtőbe, hogy fokozatosan tudjon kiolvadni.
Hagyjuk rajta a szárát
Nem kérdés: a friss zöldfűszer sokkal zamatosabb, mint a szárított. Nyáron akár a teraszon is szépen cseperednek, ezért ilyenkor vágjuk őket rendszeresen, majd megmosva, szárazra törölve, szárukkal együtt, zacskóba téve rakjuk a fagyasztóba. Csak ne felejtsük ráírni, hogy melyik micsoda! Ha így teszünk, akkor télen is élvezhetjük a friss petrezselyem, bazsalikom, zsálya, kakukkfű vagy citromfű ízét.
Később is ropogós marad
Nehéz kiszámolni, hogy éppen mennyi pékáru fogy, ráadásul a többnapos ünnepek alatt le is kell mondanunk a friss kenyérről. Kivéve akkor, ha a fagyasztóba tesszük akár egészben, akár szeletelve, kisebb adagokban. Így bármikor elővehetjük, csak bedobjuk pár percre a forró sütőbe, majd kivesszük, várunk 15 percet a hőkiegyenlítés miatt és már kész is a friss ropogós kenyér.
Mehet a jégkockatartóba!
Vannak ételek, amelyeket egy kevés bor tesz igazán ízletessé. Ilyen egy jó ragu, pörkölt vagy szósz. De ha nem vagyunk nagy borivók, akkor biztos, hogy nem nyitunk ki egy üveget azért, hogy 1 dl-t elfőzzünk, a többit meg hagyjuk megpimpósodni a hűtőben. Erre tökéletes megoldás, ha jégkockatartóban lefagyasztjuk, így főzéskor épp annyi kockát pattintunk ki, amennyire szükségünk van.