Ezt a kettőt érdemes kerülni, ha csökkenteni akarjuk a rák kialakulásának kockázatát.
Két olyan élelmiszerre hívta fel a figyelmet a dietetikus táplálkozási szakértő, amelyet érdemes kerülni, ha csökkenteni akarjuk a rák kialakulásának kockázatát. Nichole Andrews - aki onkológiára szakosodott, és állítása szerint több ezer ráktúlélőnek segített az étrendje megváltoztatásában -, emellett egy gyakori tévhitre is felhívta a figyelmet.
Emlékeztetni szeretnék arra mindenkit, hogy bár azt mondják, minden, amit megeszel, növeli a rák kockázatát, ez nem így van. Csak két olyan élelmiszer van, amelyek valóban növelik
- jelentette ki Nichole, majd elárulta, ez a kettő az alkohol és a feldolgozott hús.
A feldolgozott húsok az előfőzött húsok, tehát a virsli, a csemege húsok, a kolbász, a szalonna
- magyarázta el a dietetikus.
Az alkohol az 1. csoportba tartozó rákkeltő anyag (ugyanabba a kategóriába, mint a dohány), és szorosan kapcsolódik az olyan rákokhoz, mint a mell és a máj. A feldolgozott húsok (mint a szalonna és a kolbász) növelik a vastagbélrák kockázatát, még kis mennyiségben is
- árulta el Nichole.
Nichole a közösségi oldalán azzal a kérdéssel is foglalkozott, ahogy egyes élelmiszereket - köztük a cukrot is -, rákkeltőnek bélyegeztek, majd kitért arra, ez miért nem állja meg a helyét.
A cukor közvetlenül nem okoz rákot - minden sejt (beleértve az egészségeseket is) glükózt használ fel energiaként. A cukor csökkentése nem fogja "kiéheztetni" a rákos sejteket. Ami valójában a rák kockázatához kapcsolódik, az a felesleges zsírszövet, ami gyulladásos hormonokat termel, és amelyek elősegítik a tumor növekedését
- mondta el Nichole.
A cukor mérsékelt fogyasztása rendben van. A túlzott kalóriabevitel (bármilyen élelmiszerből) súly- és zsírgyarapodáshoz vezet, ami növeli a rák kockázatát. Egy süti vagy egy szelet torta még nem árt meg az egészségednek - az egyensúly kulcsfontosságú!
- tette hozzá a szakértő, aki szerint a cukor teljes kiiktatása helyett inkább a zsírszövet csökkentésére kell összpontosítani, kiegyensúlyozott étkezéssel, rendszeres testmozgással és izomépítéssel - írja a Mirror.