A legnagyobb veszély nem a fürdőszobában leselkedik ránk.
Egy higiéniai szakértő megkongatta a vészharangokat azok számára, akik a zöldségszeletelés után nem mossák el a vágódeszkát - figyelmeztetve, hogy ezek a mosatlan felületek a baktériumok és kórokozók melegágyává válhatnak.
Gyakori tévhit, hogy a veszély csak a nyers és félig átsütött húsoknál áll fenn - ám a zöldségek sem teljesen ártatlanok, ha az egészségügyi kockázatokról van szó. Tanulmányok megállapították, hogy a vágódeszkák 200 százalékkal szennyezettebbek lehetnek coliform baktériumokkal, mint a WC-ülőkék, és az olyan élelmiszerek, mint a burgonya és a póréhagyma, ételmérgezés forrásai lehetnek.
Az eredmények azt mutatják, hogy a ritkán elmosogatott vágódeszkák hemzsegnek a veszélyes mikrobáktól, például az E.coli-tól. Dr. Lisa Ackerley, élelmiszer-higiéniai szakember és a Globális Higiéniai Tanács tagja figyelmeztetett:
Minden általam valaha végzett, az otthonokra összpontosító felmérésben a vágódeszkák nagyon rosszul szerepelnek, aminek az az oka, hogy az emberek nem tisztítják meg őket megfelelően.
Rámutatott továbbá arra, hogy a fürdőszobákra nagyobb figyelmet fordítanak az emberek, míg vele szembe mondjuk a konyhákat elhanyagolják.
− Az emberek nagy figyelmet fordítanak a WC-re, sok fertőtlenítőszert használnak, és azt gondolják, hogy az a legpiszkosabb hely a házban. De szinte minden tanulmány, amelyben részt vettem, azt mutatja, hogy a konyhában leselkednek a legveszélyesebb baktériumok. A nyers hús, a nyers zöldségek és a baromfi a bűnösök - fejtette ki a szakember.
A szakértők riadót fújtak a nyers burgonya miatt, amely veszélyes kórokozókat rejt, és olyan betegségekhez vezethet, mint a gyomorpanaszok és a hasmenés. Ezek a baktériumok a talajból vagy a nem megfelelően komposztált állati trágyából tapadhatnak a krumplira - írja a Mirror.