Meghökkentő kutatás látott napvilágot ezzel kapcsolatban.
Egy új spanyol tanulmány szerint a reggeli elkészítési módjával komoly veszélynek tehetjük ki a szívedet. Ráadásul ezt sokan minden nap végzik.
A Nutrients című orvosi folyóiratban közzétett kutatás néhány megdöbbentő tényt tárt fel a népszerű reggeli ételekről, például a pirítósról és a kávéról. Megállapították, hogy egy jól ismert vegyi anyag, amely ezen ételek elkészítése során szabadul fel, jelentősen növelheti a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a szívroham vagy a stroke okozta halálozás kockázatát.
A bűnös az akrilamid, egy olyan anyag, amely a keményítőtartalmú élelmiszereken, például a kenyéren, a burgonyán és a kávén képződik, amikor azok a főzés vagy a kávékészítés során felmelegednek. Ha ezeket az ételeket odégetjük, még magasabb lesz ennek a vegyi anyagnak a szintje.
Az akrilamid nem számít új felfedezésnek - hiszen megtalálható az ipari főzési termékekben, az ultra-feldolgozott élelmiszerekben, a cigarettában, sőt még egyes kozmetikumokban is. Ami azonban újdonság, az a kapcsolat e vegyi anyag és a szív- és érrendszeri betegségek között.
A kutatások szerint az akrilamidnak való kitettség 47% és 67% között növeli a szívbetegség kockázatát a következő évtizedben. A kutatók számos, több mint 100 ezer résztvevőt érintő tanulmány elemzése után megállapították, hogy ez a megnövekedett kockázat az olyan orvosi vészhelyzetek, mint a szívroham és a stroke nagyobb esélyét is eredményezi.
Az átlagos napi bevitelt a kutatásban 32,6 és 57 mikrogramm közé becsülték, míg egy szelet pirítós körülbelül 4,8 mikrogrammot tartalmazhat, ami megduplázódik, ha odaégetik. A tudósok még mindig nem tudják, hogy az akrilamid hogyan tesz kárt a szívben, de az egyik elmélet szerint arra ösztönzi a zsírt, hogy összegyűljön a szövetekben, növelve ezzel a szívproblémák kockázatát - írja a Mirror.