Recept

4 isteni süti, ha szereted az aszalt gyümölcsöket

Létrehozva: 2025.01.05.

Amíg elérkezik a friss gyümölcsök szezonja, használjuk bátran a szárított változatokat!

Aszalt gyümölcsös szelet

Fotó: Fanny magazin

Hozzávalók (10 szelethez): 

200 g aszalt gyümölcs (alma, sárgabarack, meggy, szilva vegyesen)

100 ml rum

150 ml tej

100 ml olaj

1 db tojás

60 g kristálycukor

1 tasak vaníliás cukor

250 g liszt

6 g mézeskalács-fűszerkeverék

1 tk szódabikarbóna

1 tk őrölt fahéj

porcukor

Elkészítés:

1. Az aszalt gyümölcsöket legalább 15 percre áztassuk a rumba.

2. A tejet, az olajat és az enyhén elhabart tojást tegyük egy nagyobb tálba. Egy másik edényben keverjük össze a kétféle cukrot, az átszitált lisztet, 1 csipet sót, a mézeskalács-fűszerkeveréket, a szódabikarbónát és az őrölt fahéjat. A száraz hozzávalókat apránként adjuk a tejes elegyhez, és dolgozzuk össze a tésztát.

3. Béleljünk ki egy 15 × 25 cm-es formát sütőpapírral, és simítsuk bele a tésztát. A lecsöpögtetett gyümölcsöket daraboljuk fel, és terítsük el a tetején. Süssük a süteményt a 150 fokra előmelegített sütőben kb. 35 percig, majd miután kihűlt, szórjuk meg porcukorral.

Elkészítési idő: 60 perc

Fanny-tanács, ha kell:

A nagyobb gyümölcsszeletekből mutatós mintát is kirakhat a sütemény tetején.

Vörös áfonyás-barackos keksz

Fotó: Fanny magazin

Hozzávalók (18 darabhoz):

2 db tojás

60 g méz

60 g vaj

1 tk vaníliakivonat

260 g darált mandula

30 g étkezési keményítő

50 g aszalt vörös áfonya

50 g aszalt sárgabarack

Elkészítés:

1. A tojásokat habarjuk el. Adjuk hozzá a mézet, a felolvasztott vajat és a vaníliakivonatot. Egy másik edényben keverjük össze a darált mandulát az étkezési keményítővel és 1 csipet sóval. Adjuk a száraz hozzávalókat a tojásos masszához, majd dolgozzuk a tésztába az aszalt vörös áfonyát és sárgabarackot is. Végül folpakba csomagolva tegyük be legalább 30 percre a hűtőszekrénybe.

2. Osszuk el a tésztát kb. 40 g-os darabokra. Formázzunk ezekből golyókat, és helyezzük el őket a sütőpapírral kibélelt tepsiben úgy, hogy bőven hagyunk helyet közöttük. A tetejüket villával vagy egy kanál domború felével lapítsuk le.

3. Süssük a kekszeket a 160 fokra előmelegített sütőben kb. 15 percig. Ha kihűltek, és nem fogyasztjuk el azonnal, kekszesdobozban vagy mutatós üvegben is tárolhatjuk őket.

Elkészítési idő: 30 perc + hűtés

Fanny-tanács, ha kell

Áfonya helyett mazsolával is elkészítheti.

Málnás tortácska

Fotó: Fanny magazin

Hozzávalók (6 darabhoz):

A tésztához:

120 g vaj

60 g porcukor

200 g liszt + a nyújtáshoz

1 db tojásfehérje

szárazbab a vaksütéshez

A töltelékhez:

120 g natúr vajkrém

100 g kristálycukor

2 db tojás

1 db tojássárgája

100 ml cukrozatlan habtejszín

15 g kukoricakeményítő

1 tk vaníliakivonat

20 g liofilizált málna

Elkészítés:

1. A vajból, a porcukorból, az átszitált lisztből, a sóból és a tojásfehérjéből gyúrjunk sima tésztát. Folpakba csomagolva tegyük be a hűtőbe 15 percre.

2. Enyhén lisztezett felületen nyújtsuk ki a tésztát, és szúrjunk ki belőle köröket. Tegyük ezeket 10 cm átmérőjű minipiteformákba, majd rakjuk vissza a hűtőbe 15 percre. Ezután villával szurkáljuk meg a tészták alját. Tegyünk rájuk sütőpapírt, arra szárazbabot, és süssük elő a tésztakosárkákat a 170 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt.

3. A töltelékhez a vajkrémet keverjük ki a cukorral, adjuk hozzá az elhabart tojásokat és a tojássárgáját, a tejszínt, a keményítőt, valamint a vaníliakivonatot, és keverjük habosra a hozzávalókat.

4. Távolítsuk el a babot és a sütőpapírt a tésztakosárkákról, majd osszuk el bennük a tölteléket. Szórjuk rájuk a málna felét, és süssük készre a tortácskákat a 150 fokos sütőben kb. 25 perc alatt. Ha kihűltek, a maradék málnával megszórva tálaljuk őket.

Elkészítési idő: 70 perc + hűtés

Aszalt gyümölcsös tekercs

Fotó: Fanny magazin

Hozzávalók (25 szelethez):

250 g aszalt datolya

250 g aszalt sárgabarack

50 g szezámmag + a forgatáshoz

50 g napraforgómag

150 g natúr kesudió

1 db bionarancs

1 tk őrölt fahéj

1 tk őrölt kardamom

Elkészítés:

1. Az aszalt gyümölcsöket áztassuk forró vízben 20 percig. Ezután öntsük le róluk a vizet, és turmixoljuk össze őket.

2. Keverjük a gyümölcsmasszába a szezámmagot, a napraforgómagot, a durvára darabolt kesudiót, a narancs lereszelt héját és a fűszereket. Gyúrjunk tésztát a hozzávalókból, majd osszuk ketté, és formázzunk belőlük egy-egy hengert, amiket forgassunk meg szezámmagban. Tálalás előtt folpakba csomagolva tegyük be őket a hűtőszekrénybe.

Elkészítési idő: 30 perc + hűtés

Forrás: Fanny magazin

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek