Amíg elérkezik a friss gyümölcsök szezonja, használjuk bátran a szárított változatokat!
Hozzávalók (10 szelethez):
200 g aszalt gyümölcs (alma, sárgabarack, meggy, szilva vegyesen)
100 ml rum
150 ml tej
100 ml olaj
1 db tojás
60 g kristálycukor
1 tasak vaníliás cukor
250 g liszt
só
6 g mézeskalács-fűszerkeverék
1 tk szódabikarbóna
1 tk őrölt fahéj
porcukor
Elkészítés:
1. Az aszalt gyümölcsöket legalább 15 percre áztassuk a rumba.
2. A tejet, az olajat és az enyhén elhabart tojást tegyük egy nagyobb tálba. Egy másik edényben keverjük össze a kétféle cukrot, az átszitált lisztet, 1 csipet sót, a mézeskalács-fűszerkeveréket, a szódabikarbónát és az őrölt fahéjat. A száraz hozzávalókat apránként adjuk a tejes elegyhez, és dolgozzuk össze a tésztát.
3. Béleljünk ki egy 15 × 25 cm-es formát sütőpapírral, és simítsuk bele a tésztát. A lecsöpögtetett gyümölcsöket daraboljuk fel, és terítsük el a tetején. Süssük a süteményt a 150 fokra előmelegített sütőben kb. 35 percig, majd miután kihűlt, szórjuk meg porcukorral.
Elkészítési idő: 60 perc
Fanny-tanács, ha kell:
A nagyobb gyümölcsszeletekből mutatós mintát is kirakhat a sütemény tetején.
Hozzávalók (18 darabhoz):
2 db tojás
60 g méz
60 g vaj
1 tk vaníliakivonat
260 g darált mandula
30 g étkezési keményítő
só
50 g aszalt vörös áfonya
50 g aszalt sárgabarack
Elkészítés:
1. A tojásokat habarjuk el. Adjuk hozzá a mézet, a felolvasztott vajat és a vaníliakivonatot. Egy másik edényben keverjük össze a darált mandulát az étkezési keményítővel és 1 csipet sóval. Adjuk a száraz hozzávalókat a tojásos masszához, majd dolgozzuk a tésztába az aszalt vörös áfonyát és sárgabarackot is. Végül folpakba csomagolva tegyük be legalább 30 percre a hűtőszekrénybe.
2. Osszuk el a tésztát kb. 40 g-os darabokra. Formázzunk ezekből golyókat, és helyezzük el őket a sütőpapírral kibélelt tepsiben úgy, hogy bőven hagyunk helyet közöttük. A tetejüket villával vagy egy kanál domború felével lapítsuk le.
3. Süssük a kekszeket a 160 fokra előmelegített sütőben kb. 15 percig. Ha kihűltek, és nem fogyasztjuk el azonnal, kekszesdobozban vagy mutatós üvegben is tárolhatjuk őket.
Elkészítési idő: 30 perc + hűtés
Fanny-tanács, ha kell
Áfonya helyett mazsolával is elkészítheti.
Hozzávalók (6 darabhoz):
A tésztához:
120 g vaj
60 g porcukor
200 g liszt + a nyújtáshoz
só
1 db tojásfehérje
szárazbab a vaksütéshez
A töltelékhez:
120 g natúr vajkrém
100 g kristálycukor
2 db tojás
1 db tojássárgája
100 ml cukrozatlan habtejszín
15 g kukoricakeményítő
1 tk vaníliakivonat
20 g liofilizált málna
Elkészítés:
1. A vajból, a porcukorból, az átszitált lisztből, a sóból és a tojásfehérjéből gyúrjunk sima tésztát. Folpakba csomagolva tegyük be a hűtőbe 15 percre.
2. Enyhén lisztezett felületen nyújtsuk ki a tésztát, és szúrjunk ki belőle köröket. Tegyük ezeket 10 cm átmérőjű minipiteformákba, majd rakjuk vissza a hűtőbe 15 percre. Ezután villával szurkáljuk meg a tészták alját. Tegyünk rájuk sütőpapírt, arra szárazbabot, és süssük elő a tésztakosárkákat a 170 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt.
3. A töltelékhez a vajkrémet keverjük ki a cukorral, adjuk hozzá az elhabart tojásokat és a tojássárgáját, a tejszínt, a keményítőt, valamint a vaníliakivonatot, és keverjük habosra a hozzávalókat.
4. Távolítsuk el a babot és a sütőpapírt a tésztakosárkákról, majd osszuk el bennük a tölteléket. Szórjuk rájuk a málna felét, és süssük készre a tortácskákat a 150 fokos sütőben kb. 25 perc alatt. Ha kihűltek, a maradék málnával megszórva tálaljuk őket.
Elkészítési idő: 70 perc + hűtés
Hozzávalók (25 szelethez):
250 g aszalt datolya
250 g aszalt sárgabarack
50 g szezámmag + a forgatáshoz
50 g napraforgómag
150 g natúr kesudió
1 db bionarancs
1 tk őrölt fahéj
1 tk őrölt kardamom
Elkészítés:
1. Az aszalt gyümölcsöket áztassuk forró vízben 20 percig. Ezután öntsük le róluk a vizet, és turmixoljuk össze őket.
2. Keverjük a gyümölcsmasszába a szezámmagot, a napraforgómagot, a durvára darabolt kesudiót, a narancs lereszelt héját és a fűszereket. Gyúrjunk tésztát a hozzávalókból, majd osszuk ketté, és formázzunk belőlük egy-egy hengert, amiket forgassunk meg szezámmagban. Tálalás előtt folpakba csomagolva tegyük be őket a hűtőszekrénybe.