ízorgia

Ha ezt öntöd az almás pitére, olyan ízek szabadulnak fel, amelyekről álmodni sem mertél

Létrehozva: 2025.01.30. 12:00

Ezek az ízek a mennyekbe repítenek.

Az almás pite bizony mindannyiunk klasszikus kedvence. Ha látogatást teszünk valamelyik rokonunknál, és a vendégváró falatok között megpillantjuk az almáspitét, akkor szinte biztos, hogy nem fogunk tudni ellenállni neki. Az omlós tészta, a fahéjak töltelék olyan ízeket hoznak létre, amelyek bárkit megörvendeztetnek. A Mindmegette azonban most mutatott egy receptet, amellyel nem várt ízeket hozhatunk ki a klasszikus süteményből. 

Mutatjuk a rendhagyó almás pite receptjét

Hozzávalók

A tésztához:

  • 25 dkg vaj
  • 30 dkg liszt
  • csipet só
  • 6 evőkanál víz

A töltelékhez:

  • 70 dkg alma
  • 1 db citrom
  • kevés vaj
  • 25 dkg barna cukor
  • fahéj
  • szegfűszeg
  • vaníliás cukor

A sós karamellhez:

  • 20 dkg barna cukor
  • 10 dkg vaj
  • 3 dl főzőtejszín
  • nagy csipet só

Elkészítés

  1. A sütőt 200 fokra előmelegítjük.
  2. Az almákat megpucoljuk, kimagozzuk és kockára vágjuk. Felhasználásig citromos vízbe dobjuk.
  3. A lisztet a sóval együtt tálba helyezzük, fél citrom héját belereszeljük. A felkockázott jéghideg vajat gyors mozdulatokkal eldolgozzuk a lisztben. 6 evőkanál hideg vizet teszünk bele és gyorsan összedolgozzuk. Egy kisebb és egy nagyobb részre osztjuk. A kész tésztát lefóliázzuk és 20 percre a hűtőbe tesszük pihenni.
  4. Addig deszkát lisztezünk, a piteformát kikenjük vajjal és hűtőbe tesszük.
  5. Egy tapadásmentes serpenyőben barna cukorból karamellt készítünk. Erre rászórjuk a megpucolt és felkockázott almát és egy diónyi darab vajat. Fahéjjal, szegfűszeggel és vaníliával ízesítjük. 3-4 percig nagy lángon rotyogtatjuk, majd félretesszük hűlni.
  6. A tésztákat kivesszük a hűtőből, és kinyújtjuk. A nagyobbik darabot a piteforma aljába helyezzük és a széleit levágjuk. Beletöltjük az előkészített almás tölteléket és a másik kinyújtott tésztával lefedjük. A felső tésztát megszurkáljuk és meghintjük barna cukorral.
  7. A 200 fokra előmelegített sütőben 10 percig, majd 180 fokon további 45 percig sütjük.
  8. A sós karamellhez a barna cukorból karamellt készítünk. A karamellhez vajat és tejszínt adunk, gyors mozdulatokkal elkeverjük. Ne ijedjünk meg habzik és gőzölög. Lassú tűzön folyamatosan kevergetve melegítjük, míg szép selymes állagot kap. Egy nagy csipet sót dobunk bele.
  9. A langyos almás pitét a sós karamell öntettel és egy gombóc vanília fagyival tálaljuk.

 

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek