Az almás pite bizony mindannyiunk klasszikus kedvence. Ha látogatást teszünk valamelyik rokonunknál, és a vendégváró falatok között megpillantjuk az almáspitét, akkor szinte biztos, hogy nem fogunk tudni ellenállni neki. Az omlós tészta, a fahéjak töltelék olyan ízeket hoznak létre, amelyek bárkit megörvendeztetnek. A Mindmegette azonban most mutatott egy receptet, amellyel nem várt ízeket hozhatunk ki a klasszikus süteményből.
Hozzávalók
A tésztához:
25 dkg vaj
30 dkg liszt
csipet só
6 evőkanál víz
A töltelékhez:
70 dkg alma
1 db citrom
kevés vaj
25 dkg barna cukor
fahéj
szegfűszeg
vaníliás cukor
A sós karamellhez:
20 dkg barna cukor
10 dkg vaj
3 dl főzőtejszín
nagy csipet só
Elkészítés
A sütőt 200 fokra előmelegítjük.
Az almákat megpucoljuk, kimagozzuk és kockára vágjuk. Felhasználásig citromos vízbe dobjuk.
A lisztet a sóval együtt tálba helyezzük, fél citrom héját belereszeljük. A felkockázott jéghideg vajat gyors mozdulatokkal eldolgozzuk a lisztben. 6 evőkanál hideg vizet teszünk bele és gyorsan összedolgozzuk. Egy kisebb és egy nagyobb részre osztjuk. A kész tésztát lefóliázzuk és 20 percre a hűtőbe tesszük pihenni.
Addig deszkát lisztezünk, a piteformát kikenjük vajjal és hűtőbe tesszük.
Egy tapadásmentes serpenyőben barna cukorból karamellt készítünk. Erre rászórjuk a megpucolt és felkockázott almát és egy diónyi darab vajat. Fahéjjal, szegfűszeggel és vaníliával ízesítjük. 3-4 percig nagy lángon rotyogtatjuk, majd félretesszük hűlni.
A tésztákat kivesszük a hűtőből, és kinyújtjuk. A nagyobbik darabot a piteforma aljába helyezzük és a széleit levágjuk. Beletöltjük az előkészített almás tölteléket és a másik kinyújtott tésztával lefedjük. A felső tésztát megszurkáljuk és meghintjük barna cukorral.
A 200 fokra előmelegített sütőben 10 percig, majd 180 fokon további 45 percig sütjük.
A sós karamellhez a barna cukorból karamellt készítünk. A karamellhez vajat és tejszínt adunk, gyors mozdulatokkal elkeverjük. Ne ijedjünk meg habzik és gőzölög. Lassú tűzön folyamatosan kevergetve melegítjük, míg szép selymes állagot kap. Egy nagy csipet sót dobunk bele.
A langyos almás pitét a sós karamell öntettel és egy gombóc vanília fagyival tálaljuk.