Bár gyermekkorunkban azt tanítottak nekünk, hogy minden élelmiszert - gyümölcsöket, zöldségeket és húsokat egyaránt -, mossunk meg alaposan a felhasználás, vagy fogyasztás előtt, akadnak olyanok, amelyeknek kifejezetten nem tesz jót, ha megmossuk őket.
Tudtad, hogy akadnak olyan élelmiszerek, amelyeknek kifejezetten nem tesz jót, ha megmossuk őket, mivel elszaporodnak rajtuk a baktériumok, vagy veszítenek a minőségükből? A Mindmegette nemrég négy olyan élelmiszert sorolt fel, amit jobb, ha nem mosunk meg!
A tojást egy speciális védőanyaggal kenik be, hogy megvédjék a szennyeződéstől: a víz elpusztítja ezt a védőanyagot, a szennyeződések így bejuthatnak a tojásba, ezért jobb, ha nem mossuk meg.
A gombát sem szabad hosszú ideig mosni, vagy vízben áztatni, mivel megszívja magát vízzel és elveszíti a ruganyosságát. Elég, ha főzés előtt leöblítjük és papírtörlővel szárazra töröljük.
Sokan azt gondolják, hogy a húsok főzés előtti megmosása a legjobb módszer arra, hogy a csirkén, marhán, vagy sertésen lévő baktériumokat eltávolítsuk, ám pont az ellenkezőjét érjük el, hiszen a mosás során a baktériumok a kezünkre, vagy a mosogatóba kerülnek. A szakemberek szerint elég, ha egy papírtörlővel felitatjuk a húslét, a főzéskor ugyanis elpusztulnak a baktériumok. Ha levest készítünk a húsból, akkor, ha felforrt ajánlatos az első vizet leönteni róla.
A víz eltávolítja a keményítőt a tésztáról, ezért nem jó ötlet megmosni főzés előtt.