Háztartási tippek

Te is megmosod? Ez az a négy élelmiszer, amit sosem lenne szabad megmosni főzés előtt!

H. A.

Létrehozva: 2025.01.06.

Bár gyermekkorunkban azt tanítottak nekünk, hogy minden élelmiszert - gyümölcsöket, zöldségeket és húsokat egyaránt -, mossunk meg alaposan a felhasználás, vagy fogyasztás előtt, akadnak olyanok, amelyeknek kifejezetten nem tesz jót, ha megmossuk őket.

Tudtad, hogy akadnak olyan élelmiszerek, amelyeknek kifejezetten nem tesz jót, ha megmossuk őket, mivel elszaporodnak rajtuk a baktériumok, vagy veszítenek a minőségükből? A Mindmegette nemrég négy olyan élelmiszert sorolt fel, amit jobb, ha nem mosunk meg!

zöldség, konyha, mosás, csap
Ezeket az élelmiszereket nem kell megmosni / Fotó: Unsplash.com (illusztráció)

Tojás

A tojást egy speciális védőanyaggal kenik be, hogy megvédjék a szennyeződéstől: a víz elpusztítja ezt a védőanyagot, a szennyeződések így bejuthatnak a tojásba, ezért jobb, ha nem mossuk meg.

 

Gomba

A gombát sem szabad hosszú ideig mosni, vagy vízben áztatni, mivel megszívja magát vízzel és elveszíti a ruganyosságát. Elég, ha főzés előtt leöblítjük és papírtörlővel szárazra töröljük.

 

Húsok

Sokan azt gondolják, hogy a húsok főzés előtti megmosása a legjobb módszer arra, hogy a csirkén, marhán, vagy sertésen lévő baktériumokat eltávolítsuk, ám pont az ellenkezőjét érjük el, hiszen a mosás során a baktériumok a kezünkre, vagy a mosogatóba kerülnek. A szakemberek szerint elég, ha egy papírtörlővel felitatjuk a húslét, a főzéskor ugyanis elpusztulnak a baktériumok. Ha levest készítünk a húsból, akkor, ha felforrt ajánlatos az első vizet leönteni róla.

 

Tészta

A víz eltávolítja a keményítőt a tésztáról, ezért nem jó ötlet megmosni főzés előtt.

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek