Egy dietetikus felfedte azt az egészségesnek tűnő szokást, amely potenciálisan növelheti a betegség elkapásának kockázatát. Nichole Andrews, onkológiára szakosodott dietetikus és táplálkozási szakember TikTok videóban mutatta be a káros étkezési trendet.
Elméletben egészséges, de gyakorlatban meglepően káros étkezési trendre világított rá a dietetikus. Nichole Andrews, egy onkológiára szakosodott dietetikus és táplálkozási szakértő megosztotta azt az étkezési trendet, amely potenciálisan növelheti a betegségek kockázatát.
"Kiegészítőket nem szedek, hacsak az orvosom nem javasolja, minden tápanyagomat az ételből szerzem be." - mondta videójában a dietetikus, aki már több mint 1 milliós megtekintésnek örvend. Videójában kiemelte, hogyha valaki étrend-kiegészítőkkel próbálja csökkenteni a rák kockázatát az hosszú távon még károsabb, hiszen nagy mennyiségbe ezek a kiegészítők ellentétes hatást válthatnak ki.
Bár videójában nem említette meg ezeket az kiegészítőket, de a National Health Service arra figyelmeztet mindenkit, hogy a béta-karotint tartalmazó étrend-kiegészítők egyes embereknél, például dohányosoknál és azbesztnek kitetteknél növelhetik a tüdőrák kockázatát. A béta-karotin a sárga és narancssárga gyümölcsökben és zöldségekben található természetes pigment, a szervezet A-vitaminná tudja alakítani, ami jót tesz az immunrendszerünknek, a látásunknak és a bőr egészségének.
Nem ismert, hogy a béta-karotin-kiegészítők pontosan miért növelik a rák kockázatát, de nem ez az egyetlen ilyen dolog, amit a tanulmányok kifejezett esetekben károsnak találtak. Az E-vitamin, a szelén, a vas és a B12-vitamin tanulmányai során is találtak hasonló eseteket, de az étrend-kiegészítők és a rák összefüggése közötti vizsgálatok még folyamatban vannak - írta a Daily Mail.