Gasztro

2 isteni kuglóf recept, amit az egész család imádni fog

Bors

Létrehozva: 2025.01.12. 12:30

Ha elkészíti ezeket a kuglófokat, illatuknak köszönhetően ünnepi hangulatot varázsolhat velük a lakásban.

Ráadásul a terített asztalnak is a díszei lehetnek! - írja a Fanny magazin.

Ha elkészíti ezeket a kuglófokat, illatuknak köszönhetően ünnepi hangulatot varázsolhat velük a lakásban Fotó: Pexels

Mázas áfonyás kuglóf

Hozzávalók (16 szelethez):

  • 100 g darált dió
  • 300 g + 1 ek liszt + a formához
  • 1 tk sütőpor
  • 1 db bionarancs
  • 1 mk vaníliaőrlemény
  • 1 tk őrölt fahéj
  • 1 csipet só
  • 300 g friss vagy fagyasztott tőzegáfonya
  • 200 g lágy vaj + a formához
  • 200 g nádcukor
  • 3 db tojás
  • 175 ml tej
  • 75 g étcsokoládé
    A díszítéshez:
  • 300 g porcukor
  • 3-4 tk tej
  • 1 ek tojásfehérje
  • 100 g kristálycukor

1 A darált diót keverjük el a 300 g liszttel, a sütőporral, a megmosott, szárazra törölt narancs lereszelt héjával, a vaníliával, a fahéjjal és a sóval. A friss áfonyát mossuk meg, csepegtessük le, a fagyasztottat olvasszuk ki. Vágjunk ketté 150 g-nyit, és szórjuk meg az 1 ek liszttel.
2 A vajat keverjük habosra a nádcukorral. Egyenként adjuk hozzá a tojásokat, és keverjük össze. Ezután felváltva adjuk a cukros masszához a lisztes keveréket és a tejet. Alaposan dolgozzuk össze, majd forgassuk a tésztába a felezett tőzegáfonyát és a finomra reszelt étcsokoládét.
3 Simítsuk a masszát egy nagyobb kivajazott, kilisztezett kuglófformába, és süssük készre a 170 fokra előmelegített sütőben 50-60 perc alatt. Tűpróbával ellenőrizzük, megsült-e, és ha igen, vegyük ki. A formában pihentessük 20 percig, aztán borítsuk ki egy tálra, és hagyjuk teljesen kihűlni.
4 A díszítéshez 200 g porcukrot keverjünk simára a tejjel, majd az így kapott mázat csorgassuk a süteményre. A tojásfehérjét 1 ek porcukorral verjük kemény habbá. Forgassuk bele a félretett tőzegáfonyát, majd szórjuk meg a maradék porcukorral és a kristálycukorral. Alaposan forgassuk össze, és díszítsük ezzel a kuglófot. Pihentessük 30 percig, amíg a máz meg nem dermed, majd felszeletelve tálaljuk.

Elkészítési idő: 110 perc + hűtés + pihentetés

Fűszeres minikuglóf

Hozzávalók (6 darabhoz):

  • 240 g liszt + a formákhoz
  • 2 tk szódabikarbóna
  • 1 tk őrölt fahéj
  • 2 tk őrölt gyömbér
  • 120 g kristálycukor
  • 100 g méz
  • 45 g vaj + a formákhoz
  • porcukor

1 Vegyítsük el a lisztet a szódabikarbónával, a fahéjjal és a gyömbérrel. Keverjük ki a cukrot, a mézet és a vajat. Adjunk hozzá 150 ml forró vizet, és dolgozzuk simára. Apránként adjuk hozzá a lisztes keveréket, és dolgozzuk össze a kettőt.
2 Vajazzunk és lisztezzünk ki 6 db minikuglófformát. Osszuk el a tésztát a formákban, és süssük készre a 170 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsültek-e a kuglófok. Ha igen, vegyük ki, és pihentessük őket a formákban 10 percig. Ezután borítsuk ki rácsra a süteményeket, és ha teljesen kihűltek, szórjuk meg mindet porcukorral. 

Elkészítési idő: 45 perc

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek