Érdekes

Ezt a 8 ételt érdemes nyersen enned – és most elmondjuk, miért!

M. G.

Létrehozva: 2025.02.25. 11:00

Bizonyos ételek nyersen fogyasztva nemcsak ízletesebbek, hanem sokkal egészségesebbek is.

Az egészséges táplálkozás alapja a természetes, feldolgozatlan ételek fogyasztása, mégis sokan inkább főzve vagy sütve esznek mindent. Pedig a nyers ételek rengeteg vitamint, ásványi anyagot és rostot tartalmaznak, amelyek segítenek megőrizni az egészségünket. Ha nem is váltasz teljesen nyers étrendre, érdemes odafigyelni arra, mit eszel hőkezelés nélkül – írja a Mindmegette.

étel
Ezeket az ételeket inkább nyersen fogyaszd Fotó:  Pexels.com

Ezeket az ételeket inkább nyersen fogyaszd:

Brokkoli
Sokakat már a főtt brokkoli gondolatával is ki lehet üldözni a világból. Ha nem szereted főve, kóstold meg nyersen! A brokkoli ugyanis az egyik azok közül a zöldségek közül, amelyeket jobb nyersen fogyasztani. Nagy mennyiségben tartalmaz olyan vegyületeket, amelyek segítenek megelőzni a daganatos betegségeket, szívbetegségeket, a szervezetben kialakuló gyulladásokat és a depressziót. Ezeket a szervezet gyorsabban hasznosítja, ha a brokkoli nyers. 

Hagyma
A hagymában nagy mennyiségben található kvercetin flavonoid, és ennek köszönheti egészségvédő hatását. Ha nyersen fogyasztod, maximalizálod például a rákellenes hatását, hiszen a főzés csökkenti a hagymában található fitokemikáliák jótékony hatásait. A hagyma az allium zöldségfélék családjába tartozik, ami azt jelenti, hogy olyan vérlemezke-gátló szereket tartalmaz, amelyek megelőzhetik a szív- és érrendszeri betegségeket.

Fokhagyma
A nyers fokhagyma ugyanúgy, mint a hagyma védi a szív- és érrendszert. Már 20 perc melegítés hatására megszűnik antibakteriális hatása és mindössze egy percnyi mikrózás tönkreteszi a rákellenes hatását.

Áfonya
Az áfonya több antioxidánst tartalmaz, mint bármely más gyümölcs, nagyrészt a nagy mennyiségű polifenolnak köszönhetően. Ha nyersen eszed az áfonyát, minden egészségügyi előnyét élvezheted, ám a sütés vagy a főzés jelentősen csökkenti a polifenolok szintjét, így jótékony hatásait is.

Piros kaliforniai paprika
A sült paprika gyorsan és egyszerűen elkészíthető, így szinte minden étkezéshez jó. Ennek ellenére jobb, ha nyersen fogyasztod, mert nagyszerű C-vitamin forrás, és a magas hőmérséklet jelentősen csökkenti a C-vitamin tartalmát.

Kelkáposzta
A kelkáposztában található nagy mennyiségű C-vitamin erősíti az immunrendszert, mivel hozzájárul a káros szabad gyökök megfékezéséhez. Ezen kívül hidratál, antioxidánsokkal látja el a szervezetet, és serkenti az anyagcserét. Gazdag aminosavakban, melyek a gyulladások ellen hatékonyak, segít a méregtelenítésben. Mindezek a jótékony tulajdonságok azonban csak nyersen érvényesülnek.

Cékla
A cékla nagy mennyiségű rostot, folátot (a B9-vitamin egyik formája), C-vitamint és mangánt tartalmaz – nyersen. A főtt cékla folsavtartalmának, valamint egyéb vitaminjainak és ásványi anyagainak 25 százalékát elveszíti. Dobd fel a salátádat reszelt nyers céklával, vagy készíts almás-céklás salátát. Köretként, de tízóraira, uzsonnára is fogyaszthatod.

Ananász
A grillezett ananász egzotikus kiegészítője lehet bármely sült húsnak, de jótékony hatásait így nem élvezheted. A friss ananászlé hatékonyabban csökkenti a gyulladást, amit kutatók a benne lévő bromelain enzimnek tulajdonítanak. (A bromelain gyulladáscsökkentő szer, hatása ugyanolyan, mint a nem szteroid gyulladáscsökkentő szereké, ráadásul kevesebb mellékhatást tapasztaltak fogyasztásuk után.)

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek