Konyha

Így lesz tökéletes a tojásos reggeli

Bors

Létrehozva: 2025.02.17.

A tojásételek elkészítése egyszerű feladatnak tűnik, mégis könnyű elrontani. Kivéve akkor, ha pontosan betartjuk a szabályokat. Lássuk, mire figyeljünk!

1. Kemény vagy lágy legyen?

Forraljunk vizet egy edényben, majd egy evőkanál segítségével óvatosan helyezzük bele a tojásokat. Ha a sárgáját folyósra szeretnénk, főzzük 2,5 percig. Lágy sárgájához, de kemény fehérjéhez 6 perc szükséges, míg teljesen kemény tojás esetén 10 percig hagyjuk főni - írja a Fanny magazin.

tojás, főtt tojás
Így lesz tökéletes a tojásos reggeli! / Fotó: Unsplash.com (illusztráció)

 

2. A folyamatos keverés a titka

Rántottához a tojást habverővel jól keverjük fel. Egy serpenyőt kenjünk ki zsiradékkal, lehetőleg vajjal. Lágy rántottához elegendő 2 perc sütés, ha pedig pirítottabb, szárazabb állagot szeretnénk, 5 percig kell sütnünk. Fontos, hogy közben keverjük folyamatosan.

 

3. Ettől lesz habkönnyű

Kevesen tudják, de az omlett abban különbözik a rántottától, hogy tejet vagy tejszínt adunk hozzá, illetve sütés közben nem kevergetjük, hanem úgy sütjük meg, mint egy normál palacsintát. Először egyik oldalát süssük 2 percig, majd átfordítva a másik felét további 1 percig. Nem szükséges mindkét oldalát megsütni; ha az első már elkészült, félbehajthatjuk, így lágy marad a belseje.

 

4. Csak gyöngyözzön, ne forrjon

Egy mélyebb lábasban forraljunk vizet sóval és ecettel, de ne hagyjuk lobogni, csak gyöngyözzön. A tojásokat egyesével üssük egy csészébe vagy kis tálkába. Keverjünk örvényt a vízben, majd óvatosan engedjük bele a tojást, és főzzük 5 percig. Ha mellé hollandi mártást és angol muffint is készítünk, máris kész az Eggs Benedict.

 

5. Nem folyik szét többé

A tükörtojáshoz melegítsünk fel egy serpenyőt közepes lángon, és olvasszunk benne kevés vajat vagy olajat. Ha végig közepes lángon sütjük, elkerülhetjük, hogy a fehérje túlsüljön, a sárgája pedig nyers maradjon. Süssük 5 percig a tökéletes állagért. Egyesek megfordítják, mások fedő alatt sütik, hogy a fehérje bevonja a sárgáját – ez ízlés kérdése.

 

6. Sütőpapírral nem ragad le

A felhőtojás különleges reggeli, mindössze 15 perc alatt elkészül. A fehérjéket verjük kemény habbá, majd formázzunk belőle kisebb halmokat egy sütőpapírral kibélelt

tepsire. Mindegyiknek a közepére óvatosan helyezzük rá a sárgáját. Állítsuk be a sütőt 180 fokra, és így süssük 15 percig.

 

Nagy főzési idő kisokos 1.

Először kevés olajon fehéredésig pirítsuk meg a rizs 70 százalékát. Ezután öntsük fel másfélszer annyi vízzel. Fedő alatt forraljuk fel, majd vegyük lejjebb a lángot. A főzési idő a rizs fajtájától függ, ezért mindig a csomagoláson feltüntetett ideig főzzük – például basmati és jázmin rizs esetén 11 percig. Csak az elején keverjük át egyszer, utána már ne!

 

2. A forrástól számoljuk

Az al dente, azaz „fogkemény” tészta azt jelenti, hogy már megpuhult, de még érezhetően roppan a fogunk alatt. Ehhez forraljuk fel a vizet, és akkor adjuk hozzá a sót, amikor már lobog. Tegyük bele a tésztát, közben többször keverjük meg. Főzzük 7 percig, majd szűrjük le. Ne olajozzuk, és ne öblítsük le hideg vízzel.

 

3. Nem mállik szét a krumpli

Ha tört krumpli, krumplipüré vagy tepsiben sült burgonya kerül majd az asztalra, mindig héjában főzzük, így megmarad a keményítőtartalma, nem mállik szét, és az íze is finomabb. A főzési idő közepes burgonyánál 25 perc. Ha esetleg mégis felkockázzuk, 12 percig kell főzni, majd azonnal szűrjük le.

 

4. Felszívja a forró vizet

Tegyük a kuszkuszt hőálló tálba, majd locsoljuk meg kevés olívaolajjal vagy vajjal, és sózzuk meg. Öntsünk rá kétszeres mennyiségű forró vizet. Fedjük le, hagyjuk állni 8 percig, majd keverjük át, és már tálalhatjuk is.

 

5. Belül puha, kívül ropogós

Vegyük le a kukorica leveleit, tegyük a fazék aljára, erre jöhet egy réteg bajusztól megfosztott kukorica, majd újra a levelek. Öntsünk rá annyi vizet, hogy éppen ellepje. Főzzük 15 percig lefedve.

 

6. Egészben maradnak

Örök dilemma, hogy vajon be kell-e áztatnunk a lencsét vagy sem. A válsz egyszerű: áztatás nélkül hideg vízben tegyük fel a tűzhelyre, és amikor felforr, akkor szűrjük le, majd tiszta, langyos vízben főzzük készre. A kukta jelentősen lerövidíti a főzési időt, és jobban megőrzi az ízeket. Így 15 perc alatt elkészül, fedő nélkül közepes lángon 20-25 perc alatt.

 

7. Be kell áztatni

A szárazbabot mindenképp áztassuk be egy éjszakára. Ez nemcsak a főzési időt rövidíti le, hanem csökkenti a puffasztó hatást is. Ugyanezt elérhetjük, ha egy csipet szódabikarbónát adunk a főzővízhez. A főzési idő a bab típusától és méretétől függ, de általában legalább 1-2 órára van szükség, míg nagyobb babok esetén akár több órát is igénybe vehet.

 

8. Tegyük félre pihenni

Öblítsük le a kölest egy szűrőben, hogy eltávolítsuk a szennyeződéseket és megelőzzük a kesernyés ízt. Háromszoros mennyiségű vízben főzzük 15 percig, de érdemes utána kicsit félretenni, mivel így teljesen felszívja a nedvességet, és még ízletesebb, könnyedebb állagot kapunk.

 

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek