Értékes alapanyag, amit sokféleképpen felhasználhatsz!
Nálad is a mosogatóban végzi a krumpli főzővize? Nagy hiba! Talán nem is gondolnád, de valójában igazi kincs, amit sokféleképpen fel lehet még használni. A burgonya ugyanis értékes tápanyagokkal teli zöldség, ezeknek a tápanyagoknak egy része pedig átkerül a folyadékba. A Mindmegette nemrég felsorolta, mi mindenre használható fel ez a főzővíz!
A vizet, amelyben a burgonya főtt, egészségvédő italként fogyaszthatod. Egyrészt segít feloldani a vesekövet, másrészt figyelemre méltó mennyiségű fenolos vegyületeinek köszönhetően remek antioxidáns hatású, így segít a káros szabad gyökök elleni küzdelemben.
A főzővízben lévő ásványi anyagok ideálisak a kerti vagy a szobanövények táplálására és gondozására. Ez a jótékony hatás azonban csak akkor érvényesül, ha nem adsz a vízhez sót, az ugyanis károsíthatja a növényeket.
A burgonya főzővizét használhatod a levéltetvek és más kártevők elleni természetes védekezőszerként is. Ha a burgonyát héjában főzöd, a héjból egy szolanin nevű vegyület kerül a vízbe, amely biológiai rovarirtóként működik, így környezetbarát módon tarthatod távol a kártevőket a növényektől.
A burgonya főzővíze a takarítás során is remekül használható: a benne lévő keményítőnek köszönhetően a folyadék szuper zsíroldó. Egyszerűen öntsd a vizet a lefolyóba, és az teszi a dolgát, zsírtalanítja a csöveket.
Végül, a krumpli főzővizét az üvegedények tisztításra is használhatod. Nedvesíts be egy ruhát a keményítős vízzel, dörzsöld át vele az üveg felületét, majd egy tiszta vízzel átitatott mikroszálas kendővel töröld le a maradékot.