Talán nem túlzás kijelenteni, hogy a mikrohullámú sütő majdnem minden háztartásban megtalálható. Nem is csoda, hiszen tulajdonképpen az összes étkezésnél használhatjuk, legyen szó a reggeli kávé vagy tea megmelegítéséről, vagy a vacsorára feltálalt maradékokról. A sok használat után persze a mikró csakhamar zsírossá, ragacsossá válthat: amennyiben pedig nem szeretnénk erős vegyszerekkel felvenni a harcot a zsíros ételmaradékokkal, a Mindmegettének van számunkra néhány tuti módszere - nem csupán hatékonyak, de környezetbarátok is!
Így lesz ragyogóan tiszta a mikrohullámú sütő / Fotó: Erik Mclean / Unsplash.com (illusztráció)
1. Citrom és víz
Amire szükség lesz: 1 db nagyobb citrom, víz, edény
Megtöltünk egy mikrózható edényt ½ pohár vízzel, amibe egy fél citromot teszünk.
A másik ½ citrom levét belefacsarjuk a vízbe, majd a kifacsart részt is beletesszük az edénybe.
Bekapcsoljuk a mikrót a legnagyobb teljesítményen 3 percre, hogy a víz felforrjon.
5 percig állni hagyjuk, majd kinyitjuk az ajtót, és óvatosan kivesszük a tartályt.
Kivesszük a tálcát is, és egy tiszta, száraz ruhával áttöröljük a sütő belsejét, a tálcát pedig a szokásos módon elmossuk. A citromos vízgőz fellazítja a szennyeződéseket, amiket így könnyedén el tudunk távolítani.
Meleg szappanos vízzel letöröljük a mikrót kívülről is.
2. Ecet és víz
Amire szükség lesz: víz, 2 ek. ecet
Egy mikrohullámú sütőben használható edényt megtöltünk kb. 2 dl vízzel, és hozzáadunk 2 evőkanál ecetet.
A sütőt nagy teljesítményen elindítjuk 3 percre, hogy az oldatunk felforrjon.
5 percig hagyjuk állni, kivesszük az edényt, a tálcát, majd egy tiszta, száraz ruhával áttöröljük a mikró belsejét. Ebben az esetben az ecetsav lazítja fel a piszkot.
A tálcát és a mikró külsejét a szokásos módon elmossuk, letöröljük.