Konyha

Tuti tipp: dörzsöld be cukorral a húst sütés előtt, és le fog esni az állad!

H. A.

Létrehozva: 2025.02.04. 12:00

Ilyen finomat még biztosan nem ettél!

Azt bizonyára mindenki tudja, mennyire fontos az ételek sózása, és fűszerezése is, az ízletes végeredmény érdekében. Ellenben, a hús cukorral való bedörzsölése furcsán hangozhat, holott egy egészen új ízélményben lehet részünk. Ráadásul bármilyen hússal működik, és több előnye is van: a Mindmegette összegyűjtötte, mik is ezek.

cukor
Ezért érdemes cukorral bedörzsölni a húst! / Fotó: Alexander Grey / Unsplash.com (illusztráció)

Segíti a hús barnulását

Egy ízletes sült akkor jó, ha már ránézésre is étvágygerjesztő. Ahhoz, hogy kialakuljon egy szép, barna kéreg, sok ideig kell sütni a húst, emiatt itt-ott akár a kelleténél jobban is megpirulhat. A cukor segít lerövidíteni ezt a folyamatot, így biztos, hogy sehol nem kap oda a sültünk. A cukor a hő hatására karamellizálódik, de könnyen megéghet, ezért tényleg csak egy csipetnyivel dörzsöljük be a húst! 

 

Lágyítja az ízeket

Nem csak a sült látványát dobja fel a cukor:már a sütés előtt kifejti hatását azzal, hogy segít megőrizni a hús puhaságát. A só és cukor 2:1 arányú keverékével bedörzsölt és rövid ideig pihentetett sült sokkal szaftosabb és omlósabb lesz. 

 

Édeskés aromát kölcsönöz

A sós és édes passzolnak egymáshoz, annak ellenére – vagy talán éppen ezért –, hogy két ellentétes ízvilágot képviselnek. Míg a só kiemeli az ízeket, és ezért teszünk belőle egy csipetnyit az édességekbe is, addig a cukor egy kis pluszt ad hozzá az ízélményhez. Különösen jól működik a kissé keserű vagy savas hozzávalókkal, gondoljunk csak a mézes-mustáros csirkére

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek