Elhoztunk neked 3 ellenállhatatlanul finom lila édességet, amit meg kell kóstolnod! Kattints a receptekért!
A vibrálóan lila, csábító illatú ibolyának a konyhában is helye van, nem csupán a vázában és a kiskertben. Felhasználásával igen látványos desszerteket varázsolhat a tavaszi asztalra.
HOZZÁVALÓK (12 SZELETHEZ):
A PISKÓTÁHOZ: 5 db tojás
A KRÉMHEZ:
A BEVONATHOZ:
A DÍSZÍTÉSHEZ: ibolyaszirom
ELKÉSZÍTÉS:
1. A tojásokat válasszuk szét, és verjük fel a sárgáját a vaníliás, a fehérjét pedig a kristálycukorral. Lágy mozdulatokkal keverjük össze a kettőt, majd az átszitált lisztet és a darált mandulát lazán forgassuk bele. Végül adjuk hozzá a megolvasztott, langyosra hűlt vajat is.
2. Simítsuk a tésztát a kivajazott, kilisztezett, 22 cm átmérőjű, kapcsos tortaformába. Süssük a 160 fokra előmelegített sütőben kb. 45 percig. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e. Miután teljesen kihűlt, vegyük ki a formából, és vízszintesen vágjuk fel 3 egyforma lapra.
3. A krémhez verjük kemény habbá a tejszínt az ibolyás cukorral. Kenjük a felét az első piskótalapra, helyezzük rá a másodikat, és simítsuk rá a krém másik felét. Fedjük le a harmadik lappal.
4. A tejszínt verjük fel a vaníliás cukorral. Vonjuk be vele a tortát. Díszítsük a szirmokkal.
1 szelet 203 kcal
70 perc
HOZZÁVALÓK (12 DARABHOZ):
A HABCSÓKHOZ:
A KRÉMHEZ:
A DÍSZÍTÉSHEZ:
ELKÉSZÍTÉS:
1. A tojásfehérjét vízgőz felett kezdjük el felverni a kristálycukor felével, amíg az el nem olvad. Öntsük át a robotgépbe, és verjük tovább a maradék kristálycukor hozzáadásával. A folyamat közben adjuk hozzá a citromlét, a porcukrot és az étkezési keményítőt is. A végére kemény és kellően fényes habot kell kapnunk.
2. Töltsük át az egészet habzsákba, és nyomjunk belőle 12 db 6 cm átmérőjű kört a sütőpapírral kibélelt tepsibe, kb. 3 cm-es peremet is csinálva nekik.
3. Szárítsuk a 120 fokra előmelegített sütőben 50 percig, majd kapcsoljuk ki a készüléket, pihentessük a sütiket 60 percig.
4. A krémhez a hideg tejszínt verjük kemény habbá, hozzáadva az ibolyás cukrot is, hogy szép, halványlila színt kapjunk. Csillagcsöves habzsákból nyomjuk a krémet a kihűlt habcsókokba. Díszítsük ibolyás cukorral és virágszirmokkal.
1 db 395 kcal
80 perc + pihentetés
HOZZÁVALÓK (30 DARABHOZ):
AZ IBOLYÁS CUKORHOZ:
A CUKORMÁZHOZ:
ELKÉSZÍTÉS:
1. Szitáljuk össze a lisztet és a porcukrot. Adjuk hozzá a vaníliás cukrot, a tojássárgáját és a felkockázott vajat. Dolgozzuk össze egynemű tésztává, és folpackba csomagolva pihentessük a hűtőszekrényben 60 percig.
2. Enyhén lisztezett felületen nyújtsuk ki 4 mm vékonyra, és szúrjunk ki belőle 30 db kört. Helyezzük ezeket sütőpapírral kibélelt tepsibe, és süssük a 180 fokra előmelegített sütőben körülbelül 12 percig. A készülékből kivéve hagyjuk hűlni.
3. Az ibolyás cukorhoz a virágszirmot egy erre alkalmas robotgépben turmixoljuk össze 1 : 1 arányban kristálycukorral. Csak addig járassuk a készüléket, amíg a cukor még darabos, de már beszíneződött. A kész keveréket öntsük át egy dobozba.
4. A porcukrot és a citromlét keverjük egynemű, fényes mázzá 4 evőkanál vízzel. Mártsuk bele a még langyos kekszek egyik oldalát, és hagyjuk megszilárdulni rajtuk, ám mielőtt teljesen megdermedne, hintsük meg bőven a színpompás, ibolyás cukorral.
TIPP: A cukormáz helyett akár némi olvasztott fehér csokoládéba is márthatja a kekszeket.
1 db 443 kcal
60 perc + hűtés
FONTOS: Soha ne fogyasszon városi parkokból, közút mellől szedett virágot. Előb bit nagy eséllyel gyomirtóval kezelték, utóbbinál a benzingőzben lévő káros anyagok is lerakódtak a növényben