Recept

Ibolyát sütibe? Ezeket a recepteket ki kell próbálnod!

K. C.

Létrehozva: 2025.03.24.

Elhoztunk neked 3 ellenállhatatlanul finom lila édességet, amit meg kell kóstolnod! Kattints a receptekért!

A vibrálóan lila, csábító illatú ibolyának a konyhában is helye van, nem csupán a vázában és a kiskertben. Felhasználásával igen látványos desszerteket varázsolhat a tavaszi asztalra.

Ibolya torta / Fotó: Kulinární studio BAUER MEDIA CZ / Imagefood BM / Profimedia

Ibolyatorta

HOZZÁVALÓK (12 SZELETHEZ):

A PISKÓTÁHOZ: 5 db tojás

  • 1 tasak vaníliás cukor
  • 120 g kristálycukor
  • 120 g liszt + a formához
  • 40 g darált mandula
  • 50 g vaj + a formához

A KRÉMHEZ:

  • 350 ml hideg cukrozatlan habtejszín
  • 60 g ibolyás cukor (recept a vajas keksznél)

A BEVONATHOZ:

  • 150 ml hideg cukrozatlan habtejszín
  • 1 tasak vaníliás cukor

A DÍSZÍTÉSHEZ: ibolyaszirom

ELKÉSZÍTÉS:

1. A tojásokat válasszuk szét, és verjük fel a sárgáját a vaníliás, a fehérjét pedig a kristálycukorral. Lágy mozdulatokkal keverjük össze a kettőt, majd az átszitált lisztet és a darált mandulát lazán forgassuk bele. Végül adjuk hozzá a megolvasztott, langyosra hűlt vajat is.

2. Simítsuk a tésztát a kivajazott, kilisztezett, 22 cm átmérőjű, kapcsos tortaformába. Süssük a 160 fokra előmelegített sütőben kb. 45 percig. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e. Miután teljesen kihűlt, vegyük ki a formából, és vízszintesen vágjuk fel 3 egyforma lapra.

3. A krémhez verjük kemény habbá a tejszínt az ibolyás cukorral. Kenjük a felét az első piskótalapra, helyezzük rá a másodikat, és simítsuk rá a krém másik felét. Fedjük le a harmadik lappal.

4. A tejszínt verjük fel a vaníliás cukorral. Vonjuk be vele a tortát. Díszítsük a szirmokkal.

1 szelet 203 kcal

70 perc

Fotó: Kulinární studio BAUER MEDIA CZ / Imagefood BM / Profimedia

Lila krémes habcsók

HOZZÁVALÓK (12 DARABHOZ):

A HABCSÓKHOZ:

  • 3 db szobahőmérsékletű tojásfehérje
  • 200 g kristálycukor
  • 1 ek. citromlé
  • 30 g porcukor
  • 20 g étkezési keményítő

A KRÉMHEZ:

  • 200 ml hideg cukrozatlan habtejszín
  • 80 g ibolyás cukor (recept a vajas keksznél)

A DÍSZÍTÉSHEZ:

  • ibolyás cukor
  • ibolyaszirom

ELKÉSZÍTÉS:

1. A tojásfehérjét vízgőz felett kezdjük el felverni a kristálycukor felével, amíg az el nem olvad. Öntsük át a robotgépbe, és verjük tovább a maradék kristálycukor hozzáadásával. A folyamat közben adjuk hozzá a citromlét, a porcukrot és az étkezési keményítőt is. A végére kemény és kellően fényes habot kell kapnunk.

2. Töltsük át az egészet habzsákba, és nyomjunk belőle 12 db 6 cm átmérőjű kört a sütőpapírral kibélelt tepsibe, kb. 3 cm-es peremet is csinálva nekik.

3. Szárítsuk a 120 fokra előmelegített sütőben 50 percig, majd kapcsoljuk ki a készüléket, pihentessük a sütiket 60 percig.

4. A krémhez a hideg tejszínt verjük kemény habbá, hozzáadva az ibolyás cukrot is, hogy szép, halványlila színt kapjunk. Csillagcsöves habzsákból nyomjuk a krémet a kihűlt habcsókokba. Díszítsük ibolyás cukorral és virágszirmokkal.

1 db 395 kcal

80 perc + pihentetés

Fotó: Kulinární studio BAUER MEDIA CZ / Imagefood BM / Profimedia

Vajas keksz ibolyás cukorral

HOZZÁVALÓK (30 DARABHOZ):

  • 200 g liszt + a nyújtáshoz
  • 60 g porcukor
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • 2 db tojássárgája
  • 150 g hideg vaj

AZ IBOLYÁS CUKORHOZ:

  • ibolyaszirom
  • kristálycukor

A CUKORMÁZHOZ:

  • 150 g porcukor
  • 2 ek. citromlé

ELKÉSZÍTÉS:

1. Szitáljuk össze a lisztet és a porcukrot. Adjuk hozzá a vaníliás cukrot, a tojássárgáját és a felkockázott vajat. Dolgozzuk össze egynemű tésztává, és folpackba csomagolva pihentessük a hűtőszekrényben 60 percig.

2. Enyhén lisztezett felületen nyújtsuk ki 4 mm vékonyra, és szúrjunk ki belőle 30 db kört. Helyezzük ezeket sütőpapírral kibélelt tepsibe, és süssük a 180 fokra előmelegített sütőben körülbelül 12 percig. A készülékből kivéve hagyjuk hűlni.

3. Az ibolyás cukorhoz a virágszirmot egy erre alkalmas robotgépben turmixoljuk össze 1 : 1 arányban kristálycukorral. Csak addig járassuk a készüléket, amíg a cukor még darabos, de már beszíneződött. A kész keveréket öntsük át egy dobozba.

4. A porcukrot és a citromlét keverjük egynemű, fényes mázzá 4 evőkanál vízzel. Mártsuk bele a még langyos kekszek egyik oldalát, és hagyjuk megszilárdulni rajtuk, ám mielőtt teljesen megdermedne, hintsük meg bőven a színpompás, ibolyás cukorral.

TIPP: A cukormáz helyett akár némi olvasztott fehér csokoládéba is márthatja a kekszeket.

1 db 443 kcal

60 perc + hűtés
 

FONTOS: Soha ne fogyasszon városi parkokból, közút mellől szedett virágot. Előb bit nagy eséllyel gyomirtóval kezelték, utóbbinál a benzingőzben lévő káros anyagok is lerakódtak a növényben

(FANNY)

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek