Több mint 150.000 ember étkezési szokásait figyelembe véve jutottak erre a megállapításra a kutatók. Mutatjuk, milyen joghurtból és mennyit érdemes fogyasztani a pozitív eredmény elérése érdekében!
A rákbetegségek jelentik korunk vezető halálokát. Jelenleg már ott tartunk, hogy a fiatalok körében is egyre gyakoribbak bizonyos daganatos megbetegedések. Ezek közül az egyik a vastagbélrák, aminek a kialakulása és a megelőzése is az étkezésen múlhat. Egy friss kutatás szerint például a joghurtfogyasztás segít megelőzni a kialakulását.
A vastagbélrák a harmadik leggyakoribb daganatos megbetegedés világszerte, az előfordulása pedig különösen a fiatal felnőttek körében növekszik. Szakértők szerint ennek hátterében az egészségtelen étrend,
Ezúttal ennek a betegségnek a megelőzése kapcsán végeztek kutatást, aminek a középpontjában a joghurt állt.
A bostoni Mass General Brigham kutatói több mint 150.000 fogyasztó étrendi szokásainak elemzése után arra jutottak, hogy a rendszeres joghurtfogyasztás jótékony hatással lehet a bélrák kialakulásának megelőzésére azáltal, hogy pozitívan befolyásolja a bél mikrobiomját.
Az eredmények szerint azok, akik hetente legalább 2 pohár joghurtot fogyasztottak, 20%-kal kisebb eséllyel betegedtek meg a vastagbél egy meghatározott szakaszán kialakuló ráktípusban.
Az úgynevezett bifidobaktérium nevű mikroorganizmus, ami a joghurtok egyik jellemző összetevője - írja a Rizikométer az angol kutatás eredményeire hivatkozva. Itt fontos megjegyezni, hogy az erősen cukrozott gyümölcsjoghurtok fogyasztása kontraproduktív lehet, vagyis inkább ártunk vele a bélnek, mint segítjük. A legjobbat akkor tesszük az emésztőrendszerünkkel, ha a lehető legtermészetesebb formájában fogyasztjuk a joghurtot.
Nem. A joghurtfogyasztás és a rák kialakulásának kapcsolatát még tovább kell vizsgálniuk a szakembereknek. A mostani eredmények inkább csak tovább növelik annak az álláspontnak a hitelességét, miszerint a joghurtfogyasztás jótékony hatással van a bél egészségére, ami pedig a rák megelőzésének záloga.