Praktika

Aranyat ér a komposzttea! Készítsd el otthon te is

Bors

Létrehozva: 2025.03.01. 11:32

Az érett komposzttea olyan hasznos mikroorganizmusokban, illetve tápanyagokban bővelkedik, amik javítják a talaj struktúráját és hatékonyabbá teszik a vízmegkötő képességét, ami főként a száraz időszakokban fontos. Mutatjuk, hogyan lehet elkészíteni otthon.

Gyorsabban jut el a tápanyag

A komposztteát a komposztból készíthetjük el, a tápanyagok és mikroorganizmusok kioldásával. Az így nyert oldattal gyorsabban juttathatjuk el a tápanyagokat a növényeinkhez, mint a földbe dolgozott változattal - írja a Fanny magazin.

Az érett komposzttea olyan hasznos mikroorganizmusokban, illetve tápanyagokban bővelkedik, amik javítják a talaj struktúráját és hatékonyabbá teszik a vízmegkötő képességét, ami főként a száraz időszakokban fontos (Képünk illusztráció) Fotó: Pexels

Szerezzük be hozzá

Az oldat elkészítéséhez nélkülözhetetlen egy nagyobb akvárium, többméteres cső, egy szelepkészlet, három buborékoltató, a kavargatáshoz bot, kénmentes melasz, egy vödör, a préseléshez például egy régi párnahuzat, törölköző, esetleg egy nejlonharisnya.

Felejtsük el a csapvizet

A teához mindig tiszta, klórmentes vizet használjunk, lehetőleg összegyűjtött esővizet, kútvizet. Kerüljük a csapvizet, mert a keménysége és a benne lévő klór gátolja a mikroorganizmusok elszaporodását, és így kevésbé jó minőségű teát tudunk előállítani.

Dolgozzanak a baktériumok

A baktériumdúsításhoz használjunk zöldféléket a komposztba. Az ideális arány 25 százalék nitrogéntartalmú alapanyag, 45 százalék zöld alapanyag, illetve 30 százalék faanyag. Számoljunk azzal, hogy a trágya, valamint a hüvelyes növények, mint a borsó vagy a bab visszamaradt része magas nitrogéntartalommal rendelkezik.

Figyeljünk az időjárásra

A legjobb, ha körülbelül 18–23 Celsius-fok között dolgozunk, mivel ebben a hőmérséklet-tartományban aktiválódik, illetve szaporodik a legtöbb mikróba. Bár alkalmazkodnak a víz hőmérsékletéhez, ha a kijuttatási felület nagymértékben eltér ettől, a mikróbák elpusztulhatnak.

Számolva a napokat

Első lépésként tegyünk komposztot egy vödörbe, majd öntsünk rá vizet, hogy az jól ellepje, és 24-48 órán keresztül pihentessük. Ez idő alatt a víz felszívja a komposztban található tápanyagokat, mikroorganizmusokat, amelyek a növények számára mind hasznosak.

Ne áztassuk túl sokáig

Ha hosszabb ideig, például 72 órán át hagyjuk pihenni, akkor erősebb lesz a tápanyagok koncentrációja, de figyeljünk, hogy a túl hosszú áztatás során elkezdhetnek a nem kívánt baktériumok vagy a penész kifejlődni. A mérések szerint a hetedik naptól jelentősen csökken a mikróbák száma, ezért sokak szerint jobb frissen elkészíteni.

Kerüljön bele bőven levegő

Fontos, hogy gyakran kevergessük, vagy pedig használjunk akváriumi levegőztetőt a megfelelő oxigénellátáshoz. Ha ezt elhanyagoljuk, a tea káros hatással lehet a növényre

A tökéletes időzítés titka

Három nap elteltével állítsuk le a szivattyút. Ha ennél tovább hagyjuk állni, adjunk még hozzá melaszt, amely támogatja a jótékony hatású baktériumokat. Hagyjuk 10-20 percig, hogy leülepedjen a főzet. Szűrjük le, és öntsük át vödörbe vagy közvetlenül a permetezőbe.

Minél előbb, annál jobb

A gyártási ciklus befejezése után legkésőbb 24 órán belül fel kell használni. Kora tavaszi vagy hűvös őszi időszakban 36-48 órán belül ajánlott, különben a nem kívánt baktériumok elszaporodhatnak, ami károsíthatja a növényt.

Szűrjük le az oldatot

Permetezés előtt szűrjük le, hogy eltávolítsuk a nagy darabokat, mivel ezek is eltömíthetik az eszközt. A nyomás ne haladja meg a 2,5 bart, és ne legyen a fúvóka mérete túl finom, mivel ez is károsíthatja az oldatban található finom gombákat. A teát a fák és a cserjék számára így, hígítatlanul is használhatjuk beöntözésre.

A kellemetlen szag elárulja

Ügyeljünk arra, hogy sem a komposzt, sem a komposzt- tea körül ne legyen kellemetlen szag! Az egészséges, oxigéndús komposzt vagy komposzttea édeskés, földes illatú. Ha kellemetlen illata van, szivattyúzzuk át újra, vagy kevergessük gyakrabban. Levegőztessük, amíg a szag eltűnik.

Tartsuk be az arányokat

Az elkészült komposztteát hígítsuk vízzel 1:1 arányban. Ezt az oldatot locsoljuk a növényekre egy öntöző kannával. Ha az oldatunk erősebb, mert hosszabb ideig áztattuk, akkor 1:2 arányban, vagyis egy rész teához két rész vizet adjunk. Ha túl sokat öntözünk egy helyre, az akár lemosódhat a gyökérzóna alá, ahol már nem hasznosul.

Viszlát, élősködők!

A levélre permetezve elnyomja a növény egyes betegségeit is. Csökkenti a lisztharmat és a penészgomba előfordulását az epren, az uborkán, a babon és a szőlőn is, ráadásul hatásos palántadőlés vagy tőrothadás megelőzésében is. 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek