Sokak számára még mindig nem világos, mi a helyzet ezzel.
Sem a bolti, sem a saját termesztésű hagymát nem kíméli a feketedés. Gyakran kívülről nem is vehető észre, csak hámozáskor derül ki. De mi okozza ezt, és hogyan lehet ellene védekezni? A Fanny Magazin erre adja meg a válaszokat.
Már a földben is fertőzhet
A problémát a fekete penész okozza, amelyet az Aspergillus niger nevű kórokozó idéz elő. A fertőzés általában a hagyma felszedésekor vagy közvetlenül előtte következik be, majd a tárolás során egyre jobban szaporodik.
Nem szereti mindegyik fajtát
A penész a hagyományos, sárga színű vöröshagymát kedveli, míg a lila, fehér és a fokhagyma kevésbé hajlamos rá. De ez nem jelenti azt, hogy ezeken nem jelenhet meg, főleg, ha az egészségeseket a beteg példányokkal együtt tároljuk.
Figyeljünk, mit veszünk
Már vásárlás közben érdemes alaposabban megvizsgálnunk a darabokat, különösen a nyaki részüket, és ha ezeken feketés port találunk, esetleg már puhák, akkor inkább ne vegyük meg.
Bánjunk vele óvatosan
Ügyeljünk arra, hogy a zöldség ne sérüljön meg vásárlás vagy szállítás közben, mert a sebek kedveznek a gombák gyors bejutásának. Ha mégis károsodna, jobb, ha elfogyasztjuk mielőbb.
Száraz, hűvös helyen
A gombák gyorsabban szaporodnak párás, meleg és rosszul szellőző helyen, ezért érdemes a hagymákat hűvös, száraz környezetben tárolni. Mivel a fertőzés levegő útján és közvetlen érintkezéssel terjed, fontos, hogy ezeket a többi zöldségtől elkülönítve tároljuk.
Takarítsunk ki alaposan
Mivel a penészgombák könnyen megtapadnak a környezetükön is, először alaposan tisztítsuk ki a tárolóhelyet fertőtlenítő hatású tisztítószerrel, és csak utána helyezzük el a friss zöldséget.
Esőben egyenesen tilos!
Ha saját magunk termesztenénk a hagymát, érdemes száraz, csapadékmentes időben felszedni a talajból, hogy csökkentsük a fertőzések kockázatát. Ezután fontos, hogy jól szellőző, száraz helyen szárítsuk
Amikor még megehetjük
Egy enyhe fertőzés esetén a gomba csupán a hagyma száraz külső rétegeit érinti, és a héjrétegek között termeli spóráit. Ha a belső, puha leveleken nem látható a penész jele, az érintett részek eltávolítása után a zöldség még fogyasztható. Felhasználás előtt öblítsük le!
Ezt már dobjuk a szemetesbe
Ha a hagyma erősen penészes és megpuhult, fogyasztása már nem biztonságos. Ilyenkor más mikrobák is megtelepedhettek rajta a fekete penésszel együtt, melyek súlyos méreganyagokat termelhetnek.
Rosszabbodnak az asztmás tünetek
A különböző penészgombákra allergiások lehetünk, és különösen figyelnünk kell, ha asztmásak vagyunk, mivel ezek súlyosbíthatják a tüneteket. Kerüljük a penészes példányokat, mert a gomba spórája allergiás reakciót válthat ki a légutakban, amely gyulladást és légzési nehézséget okozhat.