hagyma

Lehet-e bajunk a penészes hagymától? Mutatjuk

Létrehozva: 2025.03.30.

Sokak számára még mindig nem világos, mi a helyzet ezzel.

Sem a bolti, sem a saját termesztésű hagymát nem kíméli a feketedés. Gyakran kívülről nem is vehető észre, csak hámozáskor derül ki. De mi okozza ezt, és hogyan lehet ellene védekezni? A Fanny Magazin erre adja meg a válaszokat.

Ehető-e még a hagyma, ha már penészedik?

Már a földben is fertőzhet

A problémát a fekete penész okozza, amelyet az Aspergillus niger nevű kórokozó idéz elő. A fertőzés általában a hagyma felszedésekor vagy közvetlenül előtte következik be, majd a tárolás során egyre jobban szaporodik. 

Nem szereti mindegyik fajtát

A penész a hagyományos, sárga színű vöröshagymát kedveli, míg a lila, fehér és a fokhagyma kevésbé hajlamos rá. De ez nem jelenti azt, hogy ezeken nem jelenhet meg, főleg, ha az egészségeseket a beteg példányokkal együtt tároljuk.

Figyeljünk, mit veszünk

Már vásárlás közben érdemes alaposabban megvizsgálnunk a darabokat, különösen a nyaki részüket, és ha ezeken feketés port találunk, esetleg már puhák, akkor inkább ne vegyük meg.

Bánjunk vele óvatosan

Ügyeljünk arra, hogy a zöldség ne sérüljön meg vásárlás vagy szállítás közben, mert a sebek kedveznek a gombák gyors bejutásának. Ha mégis károsodna, jobb, ha elfogyasztjuk mielőbb.

Száraz, hűvös helyen

A gombák gyorsabban szaporodnak párás, meleg és rosszul szellőző helyen, ezért érdemes a hagymákat hűvös, száraz környezetben tárolni. Mivel a fertőzés levegő útján és közvetlen érintkezéssel terjed, fontos, hogy ezeket a többi zöldségtől elkülönítve tároljuk. 

Takarítsunk ki alaposan

Mivel a penészgombák könnyen megtapadnak a környezetükön is, először alaposan tisztítsuk ki a tárolóhelyet fertőtlenítő hatású tisztítószerrel, és csak utána helyezzük el a friss zöldséget. 

Esőben egyenesen tilos!

Ha saját magunk termesztenénk a hagymát, érdemes száraz, csapadékmentes időben felszedni a talajból, hogy csökkentsük a fertőzések kockázatát. Ezután fontos, hogy jól szellőző, száraz helyen szárítsuk 

Amikor még megehetjük

Egy enyhe fertőzés esetén a gomba csupán a hagyma száraz külső rétegeit érinti, és a héjrétegek között termeli spóráit. Ha a belső, puha leveleken nem látható a penész jele, az érintett részek eltávolítása után a zöldség még fogyasztható. Felhasználás előtt öblítsük le! 

Ezt már dobjuk a szemetesbe

Ha a hagyma erősen penészes és megpuhult, fogyasztása már nem biztonságos. Ilyenkor más mikrobák is megtelepedhettek rajta a fekete penésszel együtt, melyek súlyos méreganyagokat termelhetnek. 

Rosszabbodnak az asztmás tünetek

A különböző penészgombákra allergiások lehetünk, és különösen figyelnünk kell, ha asztmásak vagyunk, mivel ezek súlyosbíthatják a tüneteket. Kerüljük a penészes példányokat, mert a gomba spórája allergiás reakciót válthat ki a légutakban, amely gyulladást és légzési nehézséget okozhat. 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek