Néhány gyakori hibát kikerülve csökkenthetjük a kockázatot.
Bár sokan az ételek fajtáját és mennyiségét veszik alapul, ha arról beszélnek a szakértők, hogy az étkezési szokásaink befolyásolják az egészségügyi állapotunkat, de el kell hogy keserítsünk mindenkit, ugyanis az ételek tárolása és fogyasztási módja is sok kockázatot rejthet magában. Nemcsak akkor ronthatunk az egészségünkön, ha rossz minőségű ételeket fogyasztunk, hanem akkor is, ha rendszeresen kockázatos módon fogyasztjuk őket, például műanyag dobozokban melegítjük újra őket.
Igen, jól hallottátok. A műanyag ételes dobozokban nem ajánlott megmelegíteni az ételeinket, ugyanis ezzel csak azt érjük el, hogy a mikroműanyagokat bejuttatjuk a szervezetünkbe, és ezzel akár az agyunkba is.
A Unilad számára Dr. Nicholas Fabiano, az Ottawai Egyetem Pszichiátriai Tanszékének vezetője árulta el, hogy mi a probléma a műanyag tárolódobozokkal.
A vizsgálataik eredménye különösen aggasztó: 2016 és 2024 között drámaian növekedett az agyban fellelhető mikróműanyag-koncentráció. Ez az emelkedés tükrözi, hogy a környezetünkben is milyen módon növekedik a mikroműanyagok szintje. Az élelmiszerek műanyag dobozokban való melegítése során - különösen a mikrohullámú sütőben - jelentős mennyiségű mikró- és nanoműanyag szabadulhat fel, ami az ételbe kerülhet
- árulta el a szakértő.
Napjainkban egyre több hasonló kutatás készült és ez azt eredményezte, hogy a tudósok rájöttek, hogy a műanyag palackok, dobozok használata növeli a mikróműanyagok szervezetbe jutásának arányát. Korábban lapunk is beszámolt róla, hogy egy párhuzamosan futó műanyag palackokat vizsgáló kutatócsoport arra az eredményre jutott, hogy a pet-palackos vízfogyasztással mennyi műanyagot juttatunk a szervezetünkbe.