Egészség

Többször is használod a sütőpapírt? Csak ebben az esetben teheted, különben az egészséged bánja!

K. C.

Létrehozva: 2025.03.22. 08:02

Módosítva: 2025.03.22. 13:17

Szakértő leplezte le ennek a lusta szokásnak a következményét.

Mindannyiunk számára az elsődlegesnek kell lennie a konyhai higiéniának. Sok helyzetben azonban sajnos a gyorsaság vagy az egyszerűség megkívánja, akkor előfordulhatnak kivételek. Például a sütőpapírral kapcsolatban, amikor a cseréljük vagy ne cseréljük kérdésben az utóbbira esik a választásunk.

 

A Mindmegette utánajárt, okozhat-e bármilyen gondot ez a fajta „hanyagság”.

A sütőpapír igazán univerzális konyhai kellék, amit sokféleképpen felhasználhatunk. Különböző ételeket csomagolhatunk bele, kinyújthatjuk rajta a tésztát, de leggyakrabban a tepsibe tesszük, a sült húsok, zöldségek és sütemények alá.

Biztonságos-e a sütőpapír újrafelhasználása? 

elsősorban attól függ, mire használtuk fel legelső alkalommal, és hogy a használatból adódóan magába szívott-e olajat, van-e rajta élelmiszermaradék vagy olyan szennyeződések, amelyek élelmiszerbiztonsági kockázatot jelenthetnek.

Mindaddig, amíg a sütőpapír láthatóan nem szennyezett, akár többször is újrafelhasználható, például nem zsíros tésztájú sütemények sütése után és újból. 

A zsírok, ételmaradékok és szennyeződések láthatóságán kívül figyelembe kell venni azt a hőmérsékletet is, aminek a sütőpapír ki volt téve. Ha az ételeket 120 fokon vagy ennél magasabb hőmérsékleten sütjük, akkor biztonságos a sütőpapír újrafelhasználása, ugyanis ezen a hőmérsékleten elpusztul a legtöbb baktérium az olyan hozzávalókból, mint a tej vagy a tojás. 

Mikor nem szabad újrahasznosítani a sütőpapírt? 

Kockázatos lehet az egészségünkre az sütőpapír újrahasznosítása akkor, ha zsíros ételt sült rajta. A maradék zsír ugyanis oxidálódhat és avasodhat, ami ráadásul kellemetlen mellékízt ad az ételnek. Szintén nem ajánlott újrahasználni a sütőpapírt, ha nyers fehérjével érintkezik, tehát ha például csirkemellet sütöttünk rajta. A hús nedvességet enged ki magából, ami táptalaja lehet a baktériumoknak, különböző kórokozóknak. 

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek