Szakértő leplezte le ennek a lusta szokásnak a következményét.
Mindannyiunk számára az elsődlegesnek kell lennie a konyhai higiéniának. Sok helyzetben azonban sajnos a gyorsaság vagy az egyszerűség megkívánja, akkor előfordulhatnak kivételek. Például a sütőpapírral kapcsolatban, amikor a cseréljük vagy ne cseréljük kérdésben az utóbbira esik a választásunk.
A Mindmegette utánajárt, okozhat-e bármilyen gondot ez a fajta „hanyagság”.
A sütőpapír igazán univerzális konyhai kellék, amit sokféleképpen felhasználhatunk. Különböző ételeket csomagolhatunk bele, kinyújthatjuk rajta a tésztát, de leggyakrabban a tepsibe tesszük, a sült húsok, zöldségek és sütemények alá.
elsősorban attól függ, mire használtuk fel legelső alkalommal, és hogy a használatból adódóan magába szívott-e olajat, van-e rajta élelmiszermaradék vagy olyan szennyeződések, amelyek élelmiszerbiztonsági kockázatot jelenthetnek.
Mindaddig, amíg a sütőpapír láthatóan nem szennyezett, akár többször is újrafelhasználható, például nem zsíros tésztájú sütemények sütése után és újból.
A zsírok, ételmaradékok és szennyeződések láthatóságán kívül figyelembe kell venni azt a hőmérsékletet is, aminek a sütőpapír ki volt téve. Ha az ételeket 120 fokon vagy ennél magasabb hőmérsékleten sütjük, akkor biztonságos a sütőpapír újrafelhasználása, ugyanis ezen a hőmérsékleten elpusztul a legtöbb baktérium az olyan hozzávalókból, mint a tej vagy a tojás.
Kockázatos lehet az egészségünkre az sütőpapír újrahasznosítása akkor, ha zsíros ételt sült rajta. A maradék zsír ugyanis oxidálódhat és avasodhat, ami ráadásul kellemetlen mellékízt ad az ételnek. Szintén nem ajánlott újrahasználni a sütőpapírt, ha nyers fehérjével érintkezik, tehát ha például csirkemellet sütöttünk rajta. A hús nedvességet enged ki magából, ami táptalaja lehet a baktériumoknak, különböző kórokozóknak.