A fonott kalács az ünnepi asztal elengedhetetlen része, de vajon megéri boltban venni, vagy inkább otthon bajlódjunk vele? Leleplezzük a húsvéti kalácsok titkát!
Kétségtelen, hogy a sonka és a főtt tojás mellett a fonott húsvéti kalács is szerves része az ünnepi asztalnak: e három nélkül nem is érdemes tálalni. Ugyanakkor kétségtelen, hogy míg régebben a legtöbben ez utóbbit otthon készítették el, ma már a többség boltban veszi. De vajon megéri? Milyen minőséget kapunk és mennyiért? Ennek járt utána a Mindmegette.
A boltokban és pékségekben igen széles árskálán választhatunk, ha húsvéti kalácsot szeretnénk venni. A minőségibb változatok 5000 forintos kilós áron vannak, de már 1200-1500 forintos kilós áron is találhatunk. Ráadásul húsvét előtt a boltokban kereshetjük a különböző akciókat, hogy még olcsóbban jussunk hozzá ehhez a finomsághoz. Sajnos azonban az olcsóbb bolti termékeknél előfordulhat, hogy vaj, tej és tojás helyett tejport, tojásport és margarint használnak.
És akkor lássuk a mérleg másik nyelvét, azaz azt, mennyibe kerül, ha otthon készítjük! Egy egykilós, alap húsvéti fonott kalács alapanyagára 1000 forint körül alakul, amihez 2-300 forintnyi energiadíjat is kell számolnunk.
Összességében elmondhatjuk: nagyjából ugyanott vagyunk, ha otthon készítjük, illetve ha boltban választunk egy olcsóbb, netán akciós változatot. Sokan épp amiatt döntenek az utóbbi mellett, mert időtakarékosabb: ne a konyhában töltsük az egész ünnepet, hanem pihenjünk is!