Forrás: Shutterstock
Elkészítési idő: 120 perc
Nehézségi fok: * * *
Hozzávalók (6 adag): 50 dkg marhaoldalas * 2 nagy sárgarépa * 1 petrezselyemgyökér * ½ zellergumó * 1 fej vöröshagyma * 1 gerezd fokhagyma * 20 dkg lencse (ezt 12 órával korábban beáztatjuk) * 1 tk só * 30 dkg tejföl * 1 ek kukoricaliszt * 1-1 kk tárkony és lestyán a habaráshoz * 3 l víz * babér, fekete bors, borókabogyó, szegfűbors, szegfűszeg, kevés frissen reszelt szerecsendió
Elkészítés:
Első lépésben megfőzzük az oldalast: a fűszerekkel együtt (babér, fekete bors, borókabogyó, szegfűbors, szegfűszeg, kevés frissen reszelt szerecsendió) feltesszük főni, teljes lángon felforraljuk, majd leszedjük a forrás közben képződött habot (így szép áttetsző levest kapunk). Takarékra állítjuk a lángot, és szép lassan puhára főzzük. Akkor kiszedjük a húst, félretesszük, a levet pedig leszűrjük. A megtisztított, feldarabolt zöldségeket, a hagymát, a fokhagymát és a korábban beáztatott lencsét kevés sóval a marhahúslében puhára főzzük. Közben kicsontozzuk, lehártyázzuk, majd kockákra vágjuk a húst, és habarást készítünk a tejföl, a kukoricaliszt, a tárkony és a lestyán felhasználásával. Ha a zöldségek is elkészültek, visszatesszük a húst a levesbe, és a fenti habarással besűrítjük. Néhány percig együtt főzzük, majd levesszük a tűzről. Tálaláskor néhány csepp borecettel ízesítjük.
Elkészítési idő: 60 perc
Nehézségi fok: * *
Hozzávalók (4 adag): 1 kg burgonya * 4 közepes alma * 20 dkg csirkemellfilé * 2,5 dl tejszín 2 tojás * 1 tk só * 1 kk őrölt bors * 1 kk őrölt szerecsendió * 5 dkg vaj
Elkészítés: A burgonyát félig főzzük meg, majd húzzuk le a héját, és vágjuk vékony szeletekre. A csirkemellet szeleteljük fel, sózzuk meg, és kevés vajon süssük át mindkét oldalát. Az almát magozzuk ki, és szeleteljük fel. Egy sütőtálat vajazzunk ki, és rétegezzük bele a burgonyát, az almát és a csirkemellet. A tejszínt keverjük ki a tojással, szórjuk bele a fűszereket, majd öntsük a tál tartalmára, és rázogassuk át, hogy befolyjon a rétegek közé. 200 fokra előmelegített sütőben süssük készre, kb. 25 perc szükséges hozzá.
Elkészítési idő: 80 perc + hűtés
Nehézségi fok: * * *
Hozzávalók (8 szelet):
Piskóta: 12 dkg vaj * 12 dkg csokoládé 55% * 6 tojássárga * 6 tojásfehérje * 8,8 dkg kristálycukor * 12 dkg liszt BL 55 * 5 g sütőpor * 1 csipet só
A töltelékhez: 12 dkg baracklekvár
A bevonathoz: 120 g dkg csokoládé 55%; 5 dkg vaj
Elkészítés: Tojásokat kettéválasztjuk, a csokoládét felolvasztjuk. A vajat habosra keverjük, és óvatosan hozzáadjuk a felolvasztott csokoládéhoz, majd egyesével hozzákeverjük a tojássárgáját. A tojásfehérjét kristálycukorral kemény habbá verjük. A két masszát óvatosan összekeverjük egy fakanál segítségével, majd a lisztet és a sütőport beleszitáljuk, és simára keverjük a tésztát. Légkeveréses sütőben 150 fokon 50 perc alatt egy 20 cm-es átmérőjű tortaformában készre sütjük. Sütés után hagyjuk kihűlni. Kihűlés után kiszedjük a tortaformából, és 3 egyenletes lapra szeleteljük. Forró baracklekvárral betöltjük. Ügyeljünk arra, hogy ne csússzanak el a lapok egymásról. Hűtőben pihentetjük, kivételkor csokoládéval egyenletesen bevonjuk.