Test és lélek

Nesze neked fagy! Összeszedtük a legjobb kajákat a hideg ellen a húsos lencselevestől a csirkés rakott krumpliig – hétvégi menü

Bors

Létrehozva: 2020.11.28.

Forrás: Shutterstock

Húsos-zöldséges lencseleves

Elkészítési idő: 120 perc

Nehézségi fok: * * *

Hozzávalók (6 adag): 50 dkg marhaoldalas * 2 nagy sárgarépa * 1 petrezselyemgyökér * ½ zellergumó * 1 fej vöröshagyma * 1 gerezd fokhagyma * 20 dkg lencse (ezt 12 órával korábban beáztatjuk) * 1 tk só * 30 dkg tejföl * 1 ek kukoricaliszt * 1-1 kk tárkony és lestyán a habaráshoz * 3 l víz * babér, fekete bors, borókabogyó, szegfűbors, szegfűszeg, kevés frissen reszelt szerecsendió

Elkészítés:

Első lépésben megfőzzük az oldalast: a fűszerekkel együtt (babér, fekete bors, borókabogyó, szegfűbors, szegfűszeg, kevés frissen reszelt szerecsendió) feltesszük főni, teljes lángon felforraljuk, majd leszedjük a forrás közben képződött habot (így szép áttetsző levest kapunk). Takarékra állítjuk a lángot, és szép lassan puhára főzzük. Akkor kiszedjük a húst, félretesszük, a levet pedig leszűrjük. A megtisztított, feldarabolt zöldségeket, a hagymát, a fokhagymát és a korábban beáztatott lencsét kevés sóval a marhahúslében puhára főzzük. Közben kicsontozzuk, lehártyázzuk, majd kockákra vágjuk a húst, és habarást készítünk a tejföl, a kukoricaliszt, a tárkony és a lestyán felhasználásával. Ha a zöldségek is elkészültek, visszatesszük a húst a levesbe, és a fenti habarással besűrítjük. Néhány percig együtt főzzük, majd levesszük a tűzről. Tálaláskor néhány csepp borecettel ízesítjük.

Ez is érdekelheti

Lerántjuk a leplet – meg fog döbbenni, mi a tökéletes rakott krumpli titka

Bors Karanténkonyha: Felfedjük a legfinomabb rakott krumpli titkát!

Széll Tamás: A rakott krumpliba a tejszín jobb, mint a tejföl

Rakott krumpli kicsit másképp

Elkészítési idő: 60 perc

Nehézségi fok: * *

Hozzávalók (4 adag): 1 kg burgonya * 4 közepes alma * 20 dkg csirkemellfilé * 2,5 dl tejszín 2 tojás * 1 tk só * 1 kk őrölt bors * 1 kk őrölt szerecsendió * 5 dkg vaj

Elkészítés: A burgonyát félig főzzük meg, majd húzzuk le a héját, és vágjuk vékony szeletekre. A csirkemellet szeleteljük fel, sózzuk meg, és kevés vajon süssük át mindkét oldalát. Az almát magozzuk ki, és szeleteljük fel. Egy sütőtálat vajazzunk ki, és rétegezzük bele a burgonyát, az almát és a csirkemellet. A tejszínt keverjük ki a tojással, szórjuk bele a fűszereket, majd öntsük a tál tartalmára, és rázogassuk át, hogy befolyjon a rétegek közé. 200 fokra előmelegített sütőben süssük készre, kb. 25 perc szükséges hozzá.

Sacher-torta (20 centiméter átmérőjű tortaformához)

Elkészítési idő: 80 perc + hűtés

Nehézségi fok: * * *

Hozzávalók (8 szelet):

Piskóta: 12 dkg vaj * 12 dkg csokoládé 55% * 6 tojássárga * 6 tojásfehérje * 8,8 dkg kristálycukor * 12 dkg liszt BL 55 * 5 g sütőpor * 1 csipet só

A töltelékhez: 12 dkg baracklekvár

A bevonathoz: 120 g dkg csokoládé 55%; 5 dkg vaj

Elkészítés: Tojásokat kettéválasztjuk, a csokoládét felolvasztjuk. A vajat habosra keverjük, és óvatosan hozzáadjuk a felolvasztott csokoládéhoz, majd egyesével hozzákeverjük a tojássárgáját. A tojásfehérjét kristálycukorral kemény habbá verjük. A két masszát óvatosan összekeverjük egy fakanál segítségével, majd a lisztet és a sütőport beleszitáljuk, és simára keverjük a tésztát. Légkeveréses sütőben 150 fokon 50 perc alatt egy 20 cm-es átmérőjű tortaformában készre sütjük. Sütés után hagyjuk kihűlni.  Kihűlés után kiszedjük a tortaformából, és 3 egyenletes lapra szeleteljük. Forró baracklekvárral betöltjük. Ügyeljünk arra, hogy ne csússzanak el a lapok egymásról. Hűtőben pihentetjük, kivételkor csokoládéval egyenletesen bevonjuk.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek