Nagyon bizarr! A fél világ lecserélte a rózsás illatgyertyákat az ételszagú gyertyákra.
Meglepő fordulatot vett az illatgyertyák világa; a vásárlók a már jól bevált "kellemes" illatok helyett, új, sokkal egyedibb aromakompozíciókat keresnek. A különféle ételek inspirálta gyertyák közt találhatunk friss croissant-ra hajazó, de burger vagy tészta főzővíz illatú verziókat is.
A ételszagú illatgyertyákat azért kezdték gyártani, hogy segítsenek a szép emlékek felidézésében. Gondoljunk bele, hogy a friss ételek illata minden meghatározó eseménynél ott van: esküvő, ballagás, születésnap. Ugyanis az úgynevezett olfaktorikus érzékelésünk (a szaglásunk) szoros összeköttetésben van az agyunk azon területeivel, melyek az emlékeinkért felelősek.
Az illatgyertyák eladásai 2019 óta világszerte növekedő tendenciát mutatnak. Csak az amerikai piacon már 53%-os a növekedés. Számos készítő ebben a percben is újabb ételszagú gyertyákon kísérletezik. A megszokott süti, virág, tiszta ruha, cappucino és társai helyett
így születhetett meg például a sült krumpli, hamburger, pizza, spagetti illatgyertyák.
Az új, étel illatú gyertyák megjelenését az is elősegítette, hogy jelentős technológiai fejlődésen megy át ez az iparág is. Létrejöttek olyan felszerelések és eljárások, amik megkönnyítik egy-egy illat elkülönítését, ezáltal beazonosíthatóbb és könnyebben reprodukálható. A burger gyertya elkészítéséhez például a gyártó emberei egy hordozható illatazonosító dobozt használtak, abba helyezték el az ominózus szendvicset.