Aktuális

Ezer méternél beljebb senki ne fürödjön a Balatonban!

Gergály Judith

Létrehozva: 2012.07.09.

Még a nyár felénél sem járunk, máris több, mint száz embert kellett kimenteni a vízirendôröknek a Balatonból. Leggyakrabban a vízibiciklisek és a gumimatracon napozók kerültek bajba.

Több mint egy hete tart a hőségriadó, aki csak teheti vízközelben próbálja átvészelni a kánikulát. A hétvégén egyszerre 300 ezren is fürödhetnek a Balatonban– mondják a vízirendőrök, akiknek így bőven akad tennivalójuk. A tó több pontján 19 életmentő hajóval járőröznek. A siófoki központból irányítják az egységeket, riasztáskor percek alatt a helyszínre érnek.

– Számítógépeken figyeljük a műholdakat, a viharjelző állomásokat és ide futnak be a segélyhívó telefonok is - mutatja a központban Horváth László alezredes, a vízirendészeti kapitányság vezetője.

A balatoni vízirendőrök feladata a hajók, vitorlások ellenőrzése, ezek ritkábban kerülnek bajba a vízen, bár előfordul, hogy elakadnak a sekély vízben és ki kell húzni őket. Arra is volt már példa, hogy a vitorlások ellenőrzésekor körözött bűnözőt kaptak el. Leggyakrabban a fürdőzők segítségére kell sietniük a vízirendőröknek.

– Idén eddig több mint száz embert mentettünk ki a vízből. Négy fürdőző életét sajnos nem sikerült megmenteni, ők a kánikula miatt lettek rosszul - teszi hozzá a kapitány vezetője.

Mindennapos, hogy elsodródott szörfözőket kell kihúzni a Balatonból, de gyakori probléma az is, hogy vízibiciklivel túl messzire tekernek be a strandolók és nem számítanak rá, hogy mély a víz. A rendőrök járőrözéskor ezért figyelmeztetik a strandolókat, hogy maximum ezer méterig lehet eltávolodni a parttól. Túl nagy terhelésnek sem szabad kitenni a járgányt.

– Tanulságos eset volt, amikor nyolc gyerek ült egyszerre egy csúszdás vízibiciklin. A jármű a nyílt vízen süllyedni kezdett, a gyerekek görcsösen kapaszkodtak a tetejébe. Szerencsére mindegyiküket sikerült kimenteni - emlékszik az alezredes.
Gumimatraccal is könnyen el lehet sodródni, és bajba jutott úszók segítségére is sokszor sietnek a rendőrök. Még a legjobb úszók is elfáradhatnak, ezért nem érdemes túl messzire beúszni.

– Az egyik legemlékezetesebb mentésem Badacsony közelében történt. Egy férfi egy labda után úszott be, az utolsó pillanatban mentettem ki. Már beszélni sem tudott, látszott rajta hogy felkészült a halálra. Azóta minden évben küldd köszönő képeslapot nekem a saját születésnapján - mondja vízirendőr.
A vízimentés nagy szaktudást igényel, összeszokott párosok indulnak a bajba jutottak segítségére. Mentéskor nem lehet késlekedni, a vízirendőrök minden helyzetre fel vannak készülve.

– Az egyik legemlékezetesebb mentés Siófok és Balatonkenese között történt. Egy hajó vezetője menet közben a vízbe esett, a jármű elszabadult. Minél gyorsabban meg kellett állítani, hiszen éppen a fürdőzők felé tartott. Egy kollégám helikopterről ugrott bele a száguldó és cikázó hajóba, így sikerült megállítani.
 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek