Aktuális

Félnek a nőktől a masiniszták

P. G. J.

Létrehozva: 2012.11.26.

Hihetetlen felháborodást okozott a mozdonyvezetők között, hogy a MÁV tizenöt nőt képez motorvonat-vezetőnek jövő januártól. A szakszervezetük egyenesen Orbán Viktorhoz fordult tiltakozásával.

A szakma üdvözli a hölgyek érkezését – nyilatkozta két hete lapunkban Kiss László, a Mozdonyvezetők Szakszervezetének elnöke. Azután kérdeztük, hogy a MÁV bejelentette: női masinisztákat képez. Ma viszont már úgy véli, váratlanul érte a Bors kérdése, csak ezzel magyarázható, hogy támogatón nyilatkozott.

– Száz-százötven mozdonyvezetőnek nincs elég munkája, 20-25 éves gyakorlattal arra várnak, hogy 60–70 órás átképzés után vezethessenek motorvonatot – fejtette ki Kiss László. - A szakszervezet nem látja indokoltnak, hogy közel 100 millió forintért képezzenek mozdonyvezetőket, akár nőket, akár férfiakat. Ezért kértük levélben Orbán Viktortól a tanfolyam leállítását.

Mint azt megírtuk, a nők a rájuk vonatkozó munkavédelmi előírások miatt korábban nem lehettek mozdonyvezetők. Ma már azonban nem fizikai erő, hanem automatika segítségével kapcsolják össze a szerelvényeket.

A MÁV nem lát lehetőséget arra, hogy az ország távoli pontjairól a fővárosba rendeljen mozdonyvezetőket. A vállalat elnök-vezérigazgatója, Dávid Ilona az egyenjogúság jegyében is fontosnak tartja a nők alkalmazását az eddig férfiak által uralt munkakörökben. Ő maga az első nő, aki jelentkezik a januári mozdonyvezetői tanfolyamra.
 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek