Aktuális

Végkimerülésben halt meg Erőss Zsolt

Létrehozva: 2013.06.03.

Megdöbbentőek és szívbe markolóak azok a fényképek, amiket tegnap nyilvánosságra hoztak Erőss Zsolt és Kiss Péter utolsó óráiról, azokról a pillanatokról, amikor elérték a Kancsendzönga csúcsát. Holnap érkeznek haza az expedíció túlélői.

Kollár Lajos, a Kancsendzönga Expedíció Hungary 2013 vezetője és szervezője szerint Kiss Péter a bajtársiasság, Erőss Zsolt a vízhiány áldozata lett. Ezt még indulás előtt, Katmanduból nyilatkozta a 4bakancs.com internetes portálnak. Egyúttal azt ígérte: keddi hazaérkezése után sajtótájékoztatón számol be kettős tragédiával végződött kalandjuk részleteiről.

– Egy pillanat alatt minden megfordulhat a Kancsendzöngán. Kiss Péter mintegy húsz perccel Zsolt előtt ért a csúcsra, s a visszaúton is Erőss előtt haladt – mesélte Kollár. – Zsolttal rádión tartottam a kapcsolatot, s míg az egyik bejelentkezéskor arról biztosított, hogy össze tudja szedni magát a visszaútra, két óra múlva már azt mondta, annyira legyengült, hogy nem tud tovább menni, s hiába jelzett a többieknek, egyedül maradt.

– Haragudtam Petire, hogy egyedül hagyta a társát, ám a következő bejelentkezésnél mindent megbocsátottam neki. 8100 méter magasan a serpák és más hegymászók megdöbbenésére Peti visszafordult Zsoltért, és átmasszírozta őt. Erőss rádióján keresztül beszéltem vele, teljesen tiszta volt, nem úgy, mint a mínusz 30 Celsius-fokban lábprotézissel mászó társa.

– 15 óra körül bezárult a hegy, elérhetetlenné vált Zsolt. Úgy tudtam, Peti visszaindult a táborhoz, de oda nem érkezett meg. Hiába ajánlottam fel 1000 dollárt a serpáknak Zsolt megmentéséért, cserbenhagytak. Úgy hiszem, Kiss Péter a bajtársiasság és a segítőkészség áldozata lett, Erőss Zsolt pedig túl kevés vizet vitt magával, és végkimerültségben halt meg a visszaúton –összegezte a történteket Kollár Lajos.

Nem érzett fájdalmat

Dr. Bense Tamás családorvos azt mondja, ha Erőss Zsolt halálát végkimerültség okozta, akkor valószínűleg fájdalommentesen szenderült át a halálba.
– A nagy hidegben a szervezet izomrángásokkal az utolsó energiákat is mozgósítja. Zsoltnál agy-, illetve tüdőödéma léphetett fel, ha a mozgása koordinálatlanná, beszéde zavarttá vált. Ekkor jelentkezik fejfájás, de ezt az állapotot gyors eszméletvesztés követi, amit 1-2 óra múlva a mélykóma válthat fel.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek