Aktuális

Tenyésztett fácánokra pufogtathat Lázár János

Hu-Zo, M. S., G. J.

Létrehozva: 2014.05.23.

Kivagyiság, úri passzió, visszataszító mészárlás? Netán a politikai protokoll szükséges kelléke, a kapcsolatépítés bejáratott módja? Vagy valódi sportélmény, nemes kikapcsolódás? Terítéken: Lázár János vadászkalandjai.

A hírhedt kommunista honvédelmi miniszter, Czinege Lajos óta nem akadt politikus, akinek vadászhóbortjával annyit foglalkozott volna a közvélemény, mint Lázár Jánoséval. Czinege vadászatait legtöbbször a gusztustalan szóval illetik a korabeli szemtanúk, de a háromezer cseh fácán kilövésére induló Lázárral sem sokkal megengedőbb az internetes kommentkultúra. Állatkínzó – ez az egyik legenyhébb jelző a Miniszterelnökséget vezető államtitkár passziója kapcsán. A véleményformálók nem a vadászat létjogosultságát vonják kétségbe, hanem a nagy terítéket kínáló, tömegmészárlással felérő erdei összejöveteleket.

Háborgó állatvédők

A Csillagszem Állatvédő Alapítvány elnökét felháborítja, hogy Lázár fácánok tömegeinek lemészárlására készül. – Vérlázító, hogy ezeket a fácánokat azért tenyésztik, hogy egyesek szórakozásból leöljék őket, így csillapítva a gyilkolási vágyukat. Ahelyett, hogy szabadon engednék őket az erdőkben. A vadállomány egész Európában láthatóan megcsappant. A természetben nem tudnak úgy szaporodni, hogy az egyensúly megmaradjon. Inkább tenyésszünk és ne gyilkoljunk, az a gazdaságnak is jót tenne – mondta a Borsnak Abonyi Mónika.

Etikus is lehet

A Medgyessy-kormány igazságügy-minisztere, dr. Bárándy Péter az Országos Magyar Vadászkamara etikai bizottságának elnöke. Bárándy szerint önmagában a nagy teríték nem ütközik a vadász- etikával. – Ahol többezres terítékkel végződő vadászatot szerveznek, ott nem a természetes szaporulatot vadásszák le, hanem erre a célra tenyésztett vadakat – bocsátotta előre Bárándy. –

Optimális esetben ezeket az állatokat a vadásztatás előtt szabadban nevelik, félvad állatként rendesen megtanulnak repülni. Persze létezik olyan vadászat is, amikor a szinte teljesen röpképtelen madarakat, majdhogynem a nevelőládájukból eresztik a puskások elé, nos ez nyugodtan nevezhető visszataszítónak, etikátlannak. A nagy terítéket ígérő vadászatok kapcsán nem szabad megfeledkezni a gazdasági vonatkozásokról sem. Munkahelyteremtő és turisztikai vonzata van az efféle vadászatoknak, hiba, ha a vadgazdálkodás nem él ilyen lehetőségekkel.

Egy lapon a golffal

Bárándy Péter is elismeri: az ilyen vadászatok sportértéke legfeljebb abban mérhető, hogy ki milyen ügyesen kezeli a puskáját. Ugyanakkor az exminiszter szerint az országban kozmikus sebességgel lezajlott társadalmi változások, az egyenlőtlenségek okozzák, hogy a vadászatot – a golffal, a vitorlázással egy lapon emlegetve – megvetendő úri hóborttá egyszerűsítette a közvélemény.

Torghellének tetszik

Torghelle Sándor, az MTK focistája két éve ismerkedik a vadászattal. Megkérdeztük, mi a véleménye a nagy terítéket kínáló összejövetelekről. – Még nagyon kezdő vagyok. Összesen egy alkalommal voltam eddig egyéni vadászaton, ahol egy vaddisznót lőttem. Kíváncsiságból elmennék és megnéznék egy ilyet is – mondta Torghelle.

Bodrogi Gyuláról, a nemzet színészéről köztudott, hogy híve a vadászatnak. Mint mondta: a politikai felhangok miatt erről most mégsem akar beszélni. 

Lázár is megszólalt

Lázár János korábban azt nyilatkozta: tisztában van azzal, hogy vadászszenvedélye ellenérzést vált ki az emberekből, de egyelőre nem tudott leszokni róla. Tucatnyi, főként külföl­diekből álló csoporttal jár vadászni, költségeit maga állja. Rendszeresen jár koronglövészetre is. Szenvedélyes vadásznak tartja magát, viseli az ezzel járó következményeket.

Az államtitkár novemberben Csehországban vadászik, baráti körével 2500–3000 fácán kilövését tervezi. Hetvenötezer euró, azaz 23 millió forint értékben rendelt vadászatot a cseh állami erdészeti vállalattól. Tavaly decem­ber­ben Donatella Failoni, Oszter Sándor színművész felesége tizennyolc fotót tett ki a Facebookra Lázárral közös, soponyai vadászkalandjáról. Akkor 900 fácánt ejtettek el.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek