Aktuális

Terror Párizsban - Judit: Öt percen múlt az életem

M. S., Ny. A.

Létrehozva: 2015.11.17.

Módosítva: 2024.09.27.

Szórakozni indult barátnőjével a Párizsban élő 22 éves egyetemista. A lány csak a vakszerencsének köszönheti, hogy végül megúszta a tömegmészárlásba torkolló pénteki terrortámadásokat.

Döbbenetes él­ményekről számolnak be a Párizsban élő magyarok, a Borsnak nyilatkozók egy emberként állítják: a múlt pénteki véres terrortámadások a félelem légkörével mérgezték meg a mindennapokat. Judit jogot tanul a francia fővárosban, ezt a félévet tölti Párizsban. A 22 éves lány péntek este szórakozni indult a barátnőjével, céljuk a legnagyobb vérfürdő helyszíne, a Bataclan környéke volt.

– Egész nap a városban mászkáltunk, alaposan elfáradtunk, így végül szerencsére úgy döntöttünk, hogy hazamegyünk. Öt percen múlhatott minden, ha tovább maradunk, lehet, hogy már nem élnénk. Aztán megtudtam, hogy mi történt, és borzalmasan éreztem magam. A szüleim is nagyon ki voltak akadva, megfordult a fejemben, hogy hazamegyek. Folyamatosan csak arra tudtam gondolni, hogy akár mi is ott lehettünk volna, és mi is meghalhattunk volna. Egész este nem tudtam aludni.

– Másnap reggel azt mondták, hogy kijárási tilalom van, mindenki maradjon otthon, semmilyen tömegközlekedési eszköz nem járt, és minden üzlet zárva volt. Vasárnap úgy gondoltuk, hogy kimerészkedünk a városba, hiszen nem maradhatunk örökre itthon. Hát nagyon meglepődtünk, ugyanis mindenki úgy viselkedett, mintha mi sem történt volna, az Eiffel-toronynál egy katonával sem találkoztunk, a Montmartre-n három és a Champs-élysées-n is összesen három katona volt szolgálatban. Mára az üzletek kinyitottak, de akármelyikbe be akarunk menni, előtte meg kell mutatni a táskát és a kabátot – mesélte Judit.

Kovács Zsuzsanna nyugdíjas, 1964 óta él Párizsban, a város legnagyobb, XVIII. kerületének lakója.

– Ez a városrész a merényletektől néhány kilométerre esik, de a robbanások döreje hozzánk is elhallatszott – idézte fel a pénteki eseményeket Zsuzsanna.

– Ötven éve élek itt, de ezek a legborzalmasabb napok, hasonlót sohasem éreztünk. Édesapám 1956-ban menekült ide, mi nyolc évvel később követtük. Azt hittük, hogy itt örökre békére lelünk. Most pedig nem merek nagyobb bevásárlóközpontokba menni, kerülöm a tömegközlekedést, az ember minden járókelőben gyanús alakot vél felfedezni. A terroristák mindenkiben elültették a félelmet. A legrosszabb az egészben az, hogy itt mindenki meg van róla győződve, hogy a borzalmaknak még nincs vége. Bármikor és bárhol újra lecsaphatnak – szörnyülködött az idős asszony.

Putics: nem mehet utcára a családom!

A kézilabdázó Putics Barna Párizs elővárosában él a családjával (a Tremblay-en-France-Handball a klubja), nem messze a fővárosi központtól. A játékos megtiltotta a feleségének, hogy a 3 és fél éves kisfiával kitegyék a lábukat a házból, amennyiben ő éppen edzésen van. Már azt is eldöntötte, karácsonykor nem repülővel jönnek haza.

– Ha 15 órát kell autózni hazafelé az ünnepekre, akkor is vállalom, most ugyanis repülőről szó sem lehet, mert a terror célpontja a reptér is lehet, továbbá a párizsi karácsonyi bevásárlás is elmarad – így a játékos.

PlayStationnel üzentek egymásnak a merénylők 

A legnépszerűbb játékkonzol segítségével tervezhették meg a terroristák a párizsi terrortámadást. A belga belügyminiszter, Jan Jambon közölte, a támadók a PlayStation 4 konzolokon keresztül, online kommunikáltak egymással. A titkosszolgálatok az online játékok üzeneteit nehezebben követhetik nyomon.  

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek