Aktuális

Királyok is imádják Ferenc emukolbászát

H. Z.

Létrehozva: 2016.02.10.

Finom, koleszterinszegény, és a legalacsonyabb energiatartalmú hús az emué. Egyebek mellett ebből is készít ínycsiklandó kolbászokat a bátaszéki Stelcz Ferenc.

Kevesen tudják, hogy az egyik legfinomabb, legporhanyósabb hús az emué. Szerte a világon szanatóriumok, reformkonyhák, drága vendéglők ajánlják az étlapjukon.

Stelcz Ferenc bátaszéki húsfeldolgozójában készített már bi­­valyból, vaddisznóból, szarvas­ból és emuból is kolbászt. Kiváló munkájáért Termékdíjjal is kitüntették már.

– Utóbbiból már pörköltet is et­­tem, ami fantasztikus volt – mond­ja a Borsnak Ferenc, aki büsz­kén újságolja, hogy a szarvas­­­kolbászából nemrég a szaúdi királyi család is falatozott.

– Az emu húsa elég drága, kilója önköltségi áron háromezer forint körül van, ám semmilyen, baromfira jellemző betegsége nem ismert, s gyakorlatilag vágásig felnevelhető védőoltás nélkül – árulja el Stelcz Ferenc.

Az emu tizennégy hónaposan lesz vágásérett, és addig majdnem annyit eszik, mint egy marha. Ám mindezek ellenére nem hízik el, súlya negyven-hatvan kiló. Ami érdekes, hogy az összes zsírt, ami nagyjából tíz kiló, a hátsóján hordja.

Nyúlból is csinálnak

A Magyar Élelmiszerkönyv szabályozza, hogy hazánkban milyen állatok húsából készíthető kolbász. Ide tartoznak a vágóállatok és baromfik, sőt a hal is. Így akár kecskéből, bivalyból, szamárból vagy nyúlból is készíthetünk ilyen finomságot. Magyarországon kutyákat nem lehet feldolgozni, ám Olaszországban például készülhet belőlük kolbász. 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek