Aktuális

Segítünk: így utazzon kisgyerekkel!

Bors

Létrehozva: 2016.06.06.

<p>Sokan kitiltanák a repülőkről a gyerekeket, vagy csak szeparáltan utaztatnák őket, mert esetleg néhány rossz tapasztalatuk van. A legtöbb gyerek azonban nem ordítógép, a szülő igenis tehet azért, hogy utastársai észre sem vegyék, kiskorú van a fedélzeten.</p>

Autóval

A buszos túrát egyáltalán nem ajánljuk, az autós – bár nem sokban különbözik – mellett viszont van egy érv: akkor indulunk és állunk meg, amikor jólesik. Ha szomszéd országba szeretnénk menni, akkor lefekvési időben induljunk, hogy ne borítsuk fel a gyerek napirendjét. Amennyiben jó alvó, észre sem veszi majd, amikor megérkezünk és betesszük a kiságyba, s még szórakoztatni sem kell. Ha nem tudunk éjjel utazni, mindenképp álljunk meg kétóránként, hogy tudjon egy kicsit futkosni. Ha még anyatejes, akkor a szoptatáshoz időzítsük a megállásokat, pihenéseket. 

Vasúttal

A gyerektől tegyük függővé, mikor indulunk. Ha délelőtt nyugodtabb, akkor keljünk útra, ha délután, úgy időzítsük a startot, hogy ne alvásidőben legyen. Vigyünk kézfertőtlenítőt, és ha a gyerek aludni szeretne, mindenképpen legyen nálunk textilpelenka, amelyet az ülésre tudunk teríteni. Hosszabb és rövidebb utaknál is jobb döntés az első osztályra jegyet venni, mert tágasabb, kevesebben vannak és a mosdókban még pelenkázni is lehet. Ha hosszabb útra indulunk, érdemes este utazni. Játék legyen nálunk, de ne olyan, aminek az elvesztését ne tudná hamar feldolgozni. 

Sétáljunk vele sokat a kocsikban, mutassunk meg neki mindent, amit csak lehet, és az sem baj, ha olyan mesekönyv van nálunk, amely a vonatokról szól, hogy jobban értse, mi történik körülötte. Vannak vonatok, amelyeken játszókocsi is van, ahol könnyen le tudja magát kötni a gyerek, ráadásul lehet családi kabint is bérelni, amely a legjobb megoldás egy hosszú út során. Vonattal a legkényelmesebb utazni, mert van mozgástér, az autóval és a repülővel szemben nem kell izgulni, hogy nem mozoghat a gyerek és ezért befeszül. 

Repülővel

Ha kisebb útra megyünk, arra kell figyelni, hogy ne hajnalban induljon a gép vagy ne alvásidőben, mert ezzel felborítjuk a napirendjét, ami szenvedés mindenkinek. Bár a legtöbb helyen elsőként szállhatnak fel a családok, nem biztos, hogy nekünk is ott kell nyomulni, hogy mi választhassunk elsőként a helyek közül. Ha az a fontos, hogy egy sorban üljünk, álljunk előre, de ha a gyerek mozgékony, ne tülekedjünk, várjuk meg, amíg mindenki felszáll, mert sokkal nehezebb szórakoztatni egy olyan gépen, amelyen még nem lehet járkálni és nem történik semmi. Sokaknak volt gyerekszobájuk meg anyjuk, így abban is lehet bízni, akad, aki helyet cserél velünk, hogy együtt utazhassunk. Ha hosszabb repülőútra megyünk, érdemes éjjel utazni, akkor viseli meg a legkevésbé a gyereket. 

Fel- és leszálláskor itatni vagy rágcsáltatni, szopogattatni kell vele valamit, hogy ne duguljon be a füle, s ne sírjon emiatt. Vigyünk magunkkal könyvet, mesefilmet vagy elhagyható játékot, hogy ne unatkozzon. Mindenképp legyen nálunk meleg holmi, ha elalszik, be tudjuk valami olyannal takarni, aminek otthonillata van.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek