Aktuális

A Kádár-korba utazhatunk László kisautóival

R.K.

Létrehozva: 2016.08.01.

Ritkaságszámba menő modellgyűjteményt hozott össze az évek során László. A budapesti férfi nagy rajongója a régi járműveknek, készíti és vásárolja is kicsinyített változatukat.

Kollekcióját elsősorban magyar gyártású miniatűrök alkotják, amelyek negyvenháromszor kisebbek a valóságosnál.

– A modellek iránti szerelem egy Lada megvásárlásával kezdődött, igazán azonban csak tíz-tizenkét évesen kezdtem el velük komolyan foglalkozni – meséli.

A gyűjteménye jelenleg körülbelül nyolcszáz darabot számlál, amelyeknek nem egyszerű feladat odahaza helyet szorítani. László emellett terepasztalokkal is foglalkozik, ezek közül sokat saját maga rak össze. A három és fél méter hosszú Lánchídra a legbüszkébb.

A gyűjtemény jelentős részében a hetvenes-nyolcvanas évek Magyarországa köszön vissza. A szocialista évtizedekre Ikarusok, Volgák, Ladák és Trabantok emlékeztetnek. Emellett van villamos, troli, rendőrautó és mentő is a modellek között.

László szívéhez egy Rába tűzoltóautó áll leginkább közel, a legdrágább darab pedig egy általa készített Rába nyergesvontató a Hungarocamion flottájából. Utóbbi több száz ezer forintot is megér, az egész gyűjtemény értékét pedig körülbelül 10 millió forintra becsüli. A megszállott gyűjtő tervei között szerepel, hogy a közeljövőben közkinccsé teszi a modelljeit.

– Szeretnék egy kiállítást nyitni a belvárosban, ahol bárki megnézheti őket. A gyűjteményből nem adok el, de tervezek egy kisebb boltot, ahol foglalkozhatnék értékesítéssel is.      

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek