Az utóbbi években egyre többet lehet hallani a kiegyensúlyozott táplálkozás fontosságáról. Azzal azonban csak kevesen vannak tisztában, hogy az elhízás mellett milyen veszélyeket rejthet, ha ezt az alapvető szabályt figyelmen kívül hagyjuk. Íme néhány étel, amelynek napi szintű fogyasztása akár halálos is lehet.
Reggeli gabonafélék
Igaz, hogy a magas rosttartalmuk miatt egészségesek, napi szintű bevitelük azonban nem ajánlott. Egy egészségügyi kutatás bebizonyította, túlzott niacin, és cink lelhető fel bennük, amely nagy mennyiségben káros az egészségre. A túlzott A-vitamin bevitel például májkárosodást, csontrendszeri rendellenességeket, de hajhullást is okozhat, míg a cink gátolja a réz felszívódását, amely által károsíja az immunrendszert, és a szervezet védekezőképességét.
Chips
Nagy mennyiségű sóval, zsírral, és kalóriával rendelkezik, így 15-20 db burgonya chips 154 kalóriát és 10 gramm zsírt is jelenthet. Ezáltal gyors súlygyarapodást okoz, amely hozzájárul a cukor- és, szívbetegségek kialakulásához, de rákhoz is vezethet. Rendszeres fogyasztása ráadásul növeli a koleszterinszintet is, amely érbetegséget okoz, de magas nátrium tartalma magas vérnyomáshoz, szívkoszorúér-betegségekhez, szívelégtelenségekhez, stroke-hoz, és veseproblémákhoz is vezethet.
Felvágottak
A finomított felvágottak olcsóbbak, mint a színhúsok, ráadásul változatosan is elkészíthetjük őket. Ennek ellenére nem javasolt a napi szintű fogyasztásuk, hiszen nagy mennyiségben tartalmaznakn átrium-nitritet, valamint tartósítószert is, amelyek azonban rákhoz vezethetnek, de az emésztőrendszert, és az agyat is károsítják.
Sertéshús
A szakértők a sertéshús fogyasztását kizárólag gyümölcsök és zöldségek mellé ajánlják, ugyanis úgy könnyebben le tudja bontani a szervezet. A vörös húsok anélkül ugyanis tovább maradnak az emésztőrendszerben, így a test jóval több fehérjét, és a zsírt raktároz el, mint amennyire szüksége lenne az egészséges működéshez, ráadásul, a székletürítés csökkenésével gyomorrákot is okozhat!