<p>Imád új formát adni a gyümölcsöknek, zöldségeknek, a szakmai világbajnokságon mégis szalonnákkal indult. Patkó Károly most szakácsolimpiára készül.</p>
A 33 éves tiszaföldvári szakács szárnyaló fantáziával és kirobbanó kreativitással dobja fel a hagyományos alapanyagokat. Már nem is ételeket, sokkal inkább műalkotásokat láthatunk. Patkó Károly 12 éve dolgozik az egyik országos üzletláncnak, közben az országot járva bemutatja elképesztő ételfaragó-tudását, amit maga fejlesztett ki. Az egyik legrangosabb szakmai kihíváson, a 2014-es Gasztronómiai Világbajnokságon ezüstérmet szerzett. Imádja a zöldségeket, mégsem abból dolgozott.
– Füstölt parasztsonkát és szalonnát, sózott mangalicaszalonnát választottam alapanyagnak. Így már mondhatom magam ételszobrásznak – mosolyog. – A versenymunkámban szerepelt egy ötvencentis füstölt szalonna, a bőrös oldalába faragtam különböző virágmotívumokat. De a helyszínen nem volt hűtő, így a kelleténél még jobban meglágyult – meséli a szakács.
Károly a nemzetközi szakácsolimpián is indul, amit október végén tartanak a németországi Erfurtban. Közben egykedvűen beszél arról, hogy Magyarországon valamiért az ilyen teljesítmények kevésbé kerülnek a figyelem középpontjába.
– Valamiért a sportban elért eredményeket nagyobb dicsőségnek tartják. Pedig mi is a hazánkat képviseljük a nemzetközi mezőnyben. Csak nekünk az elért eredményért semmi pénz nem jár, de rengeteg a kiadás – teszi hozzá.