Aktuális

A barátait megmentő fiú apja: A döccenés után felcsaptak a lángok

Barna L. Norbert

Létrehozva: 2017.01.23.

Minden idők második legsúlyosabb, magyarokat érintő buszkatasztrófája a múlt szombatra virradó éjszakai veronai baleset. A Bors munkatársai Olaszországból, a tragédia helyszínérôl tudósítottak.

Forrás: Czerkl Gábor

Egyelőre korai volna a tragédia okait boncolgatni, csupán annyi bizonyos: szombatra virradó éjszaka 16-an vesztették életü­ket, több mint húsz utas megsérült a franciaországi sítáborból hazafelé tartó buszon. A járművön összesen 56-an tartózkodtak, hat utas súlyos sérülést szenvedett. A helyszínen tartózkodó munkatársaink a diákokat elszállásoló hotel előtt kisírt szemű fiatalokat, aggódó szülőket láttak, a sokk, a trauma jól érzékelhető a fáradt arcokon.

Társait mentette

Könyökével ütötte ki a busz ablakát egy hős diák, hogy társait mentse.

A 15 éves fiú azon kevesek egyike volt, aki lényegében egyetlen karcolás nélkül úszta meg a veronai tragédiát – erről a Borsnak a diák édesapja beszélt a veronai hotelben, ahol gyermekét elszállásolták. Fia a busz hátsó részében, a bal oldali ablaksoroknál ült, és ez volt a szerencséje.

– Döccenést éreztek, aztán az autóbusz elején hirtelen felcsaptak a lángok. A könyö­kével azonnal ütötte a hátsó üveget. Így rögtön ki tudtak ugrani a barátaival – idézte fel a fia által elmondottakat Sz. Gy., aki kérte, nevét ne kö­zöljük. Volt, aki a fejével törte be az ablakot, és úgy menekült meg.

Baljós SMS érkezett

A fiú éjjel 2-kor, a tragédia után küldött egy SMS-t szüleinek diáktársa mobiljáról: „kérlek, ezen a számon hívjatok vissza”. De a halk pittyenésre nem ébredtek fel, reggel viszont azonnal elindultak. A szerencsés túlélést fia még egy dolognak köszönhette: az ültetésnél gólyaként ugyan a busz elejére kellett volna ülniük osztálytársaival, ők mégis hátra mentek.

Szelfi a túlélővel

A tragédia utáni borzalmas óráknak akadt egy igazán megható, felemelő pillanata. Bár a túlélő diákok kihallgatása még vasárnap reggel is tartott, amikor egyiküket visszahozták a szállodába, a hatósági tortúra ellenére is maradt ereje mosolyogni. A gyorsan köré si­ető újságíróknak Sz. Balázs néven bemutatkozó fiút két veronai rendőr kísérte. Egyikük szeretettel teljes mozdulattal megsimogatta a fejét, majd kollégájával megkérte: készítsenek közös fényképet. A fiú szívesen állt kötélnek.

– Orvosként sok mindent láttam, de persze most is sokkhatás alatt vagyunk. Nem tudom, lehetséges-e valaha feldolgozni, hogy végül így történt, de nagyon hálásak vagyunk a gondviselésnek – mondta érezhető felszabadultsággal az apa. Bár a gyerekek többsége mezítláb utazott a buszon, fia magán hagyta cipőjét. – Annyira szereti a sportcsukáját, még a hosszú út miatt se akart megválni tőle. Emiatt nem kellett aztán csupasz lábbal fagyoskodnia...

Az édesapa egy másik egészen döbbenetes történésről is beszámolt.

– Táskája, benne telefonjával, ruháival, kamerájával elégett. Ám a már kiégett buszból egyszer csak kiesett a kamera, épen, sértetlenül. Mintha a tűz körbeégette volna. 

A kamera most is itt van a táskámban – mutatott az oldalára Sz. Az apa szerint a veronai rendőrség lassabb volt, mint lehetett volna, csak az adatokat 12 perc alatt vették fel. 24 óra ébrenlét után, szombat este utolsóként hallgatták ki. – A pszichológusok szerint jó esetben hónapokba telik, mire fel tudja dolgozni. Most még nem jön ki rajta. A legfontosabb, hogy beszéljünk róla, ha ő nem is, akkor szüleiként mi, hogy ne maradjon magára a feldolgozással – tette hozzá búcsúzóul az édesapa.

„Szerencsések vagyunk"

Elcsukló hangon köszönte meg az olasz hatóságok munkáját az egyik túlélő gyermekéért érkező édesapa. A férfit a veronai Hotel Ibis előtt valósággal lerohanták a külföldi és magyar újságírók, akiknek angolul tolmácsolta a hatóságoknak címzett köszönetét. Majd magyarul hozzátette: „mi szerencsések vagyunk”.

Megrázó volt, ahogy a rendőrségi kihallgatásokról a szállásukra visszaérkező gyerekek megérkeztek a kamerák kereszttüzébe: némelyek könnyeikkel küszködtek, s hogy megőrizhessék inkognitójukat, széthajtott újságpapírral takarták el arcukat, ahogy kiszálltak a kocsiból.

A 16 halálos áldozattal járó veronai buszbalesetről szóló cikkeinket itt érik el.

Kapcsolódó jegyzetünket pedig itt találja.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek