A hosszú tél, a hideg szürke napok nem tesznek jót a hangulatunknak. Ráadásul a szervezetünknek sokkal több energiára van szüksége, hogy megküzdjön a tartós mínuszokkal.
Bizonyos ételek egyértelműen befolyásolják hangulatunkat, a bennük lévő aminosavakból ugyanis az emésztés során agyi, idegi ingerületátvivő anyagok keletkeznek.
Chili: örömet okoz
Jó tudni, hogy a testmozgás hatására a szervezetben természetes fájdalomcsillapító anyag, endorfin képződik, aminek serkentéséhez egyes csípős fűszerek, így a chili és az erős paprika is hozzájárul. Emellett a kávéban, kólában, teában, csokiban található koffein is csökkentheti a fejfájást, de túlzott mennyiségben ezek hangulatingadozást, álmatlanságot válthatnak ki. A fejfájást egyébként sokszor egyetlen pohár víz is enyhítheti, ha ugyanis valaki nem iszik eleget, a vérkeringés rosszabb lesz, így nem jut elég oxigén az agyba.
Hús: segíti a jó alvást
Ilyen aminosav például a húsokban, tejben, tojásban és szójában található triptofán, amiből az egészséges alváshoz, a depresszió megelőzéséhez nélkülözhetetlen szerotonin, vagyis boldogsághormon képződik. Ahhoz azonban, hogy ez az átalakulás zavartalanul megtörténjen, cinktartalmú élelmiszereket, például hüvelyeseket vagy olajos magvakat is kell fogyasztani.
Hal: fájdalmat csillapít
Bizonyos élelmiszereknek fájdalomcsillapító hatása is van, a bennük lévő Omega–3 zsírsavakból ugyanis a szervezetben gyulladáscsökkentő anyagok képződnek. A mélytengeri halak, mint a makréla, hering, szardínia, lazac, tonhal és az édesvízi busa, valamint a lenmag-, dió- és repceolaj rendszeres fogyasztása a gyulladással járó krónikus, reumás fájdalmakat enyhítheti. Aki krónikus fájdalommal küzd, annak legalább heti két alkalommal kellene ennie halfélét, ám ha nem szereti a vízi állatokat, választhatja az Omega–3 zsírsav kapszulát.
Bogyók: fejfájás ellen
A málnában, szederben, szőlőben, ribizliben, egresben, eperben és áfonyában is a fájdalomcsillapító hatású, az aszpirinhez hasonló vegyületek, szalicilátok, valamint antioxidánsok találhatók. Ezek rendszeres fogyasztása enyhe fejfájás, krónikus ízületi fájdalom esetén javíthat az állapoton.
Cukor: gyors boldogság
Sokat szidják, sőt az egészséges életmód legelszántabb forradalmárjai szerint a cukor az egészségünk legfőbb ellensége. Viszont tény, hogy a boldogsághormonszintünk emelkedését segíti, méghozzá elég gyorsan, mivel hamar felszívódik. Ez persze nem jelenti azt, hogy ezentúl nagykanállal kellene ennünk a kristálycukrot, de ne felejtsük el azokat az élelmiszereket, amik természetes módon tartalmaznak cukrot, mint például a gyümölcsök. Akinek viszont gond van a cukrával, jobb ha óvatosan fogyaszt ezekből. Cukorbetegeknek a banán, a szőlő és a görögdinnye például kifejezetten tilos.
Keserű csoki: feldob
A minimum ötvenszázalékos kakaótartalmú, főként keserű csokoládék a bennük lévő fenil-etilamin miatt szintén hozzásegíthetnek a jó hangulathoz. (Élénkítőszerek és fogyasztó táplálékkiegészítők alapanyagaként is használják.) Gyakori fogyasztását azonban nem javasolják a dietetikusok, magas cukortartalmuknak köszönhetően fogkárosító hatásuk lehet, és energiatartalmuk miatt elhízáshoz vezet a rendszeres, nagy mennyiségű fogyasztás, de főétkezések után egy-egy kockával ez is megengedett.
Gabonák: megnyugtatnak
A B6-vitamint sokszor az orvos is recept-re írja fel, ha úgy ítéli meg, hogy idegrendszerünk egy kis nyugtatásra szorul. De az olyan keményítőben gazdag élelmiszerek, mint például teljes kiőrlésű gabonafélék, tészták, a barna rizs, a burgonya és a teljes kiörlésű kenyér is nagy mennyiségben tartalmazza. A búzacsírában, a zabpehelyben, a májban, a banánban, a halakban is nagy mennyiségben megtalálható, érdemes tehát ezeket is rendszeresen fogyasztani.