<p>Legalábbis Kanadában.</p>
A kanadai CBC News megbízásából DNS-teszteket végeztek el az ottani gyorsétterem-láncok csirkehúst tartalmazó termékein – írta az Index. A céljuk az volt, hogy kiderítsék, a hús mekkora része valóban csirke. A 100 százalék nem reális várható eredmény, mert nem lehet teljesen elválasztani a páctól, fűszerezéstől.
A Magyarországon – legalább is neve alapján – ismert láncok közül a Wendy csirkés szendvicse végzett az élen 88,5 százalék csirkehússal, míg a McDonald’s-é nem sokkal lemaradva 84,9 százalékot adott ki (ezzel egyébként utolsó előtti).
A vizsgált éttermek csirkés szendvicsei közül egy lánc viszont kanyarokkal lemaradva lett utolsó, olyannyira, hogy a tesztelők megismételték a vizsgálatot, mert először azt hitték, ők hibáztak. A Subwaynél ugyanis a roston sült csirke 53, a csirkemellcsíkok 43 százaléka volt csirkéből. És mi volt a maradék? Nagyrészt szója.
A gyorsétterem-lánc a vizsgálat után közleményt adott ki, amelyben arról írnak, hogy a teszt hibás lehetett, mert a belső szabályzatuk nem enged meg 1 százaléknál több szójfehérjét a csirkés ételeikben.
A vizsgálat eredményei – az előbbieken túl például az, hogy 10-szer több só van ezeken a termékeken, mint egy szimplán megsütött csirkén – nem vonatkoznak a magyarországi termékekre, pontosabban nem tudni, itt mi lenne az eredménye.