Aktuális

Húsexport miatt barátkozunk a gyilkos elnökkel

M. R.

Létrehozva: 2017.03.29.

<p>Kezet foghat-e a magyar külügy­miniszter egy gyilkossal? A Fülöp-szigetek elnökével, az ezreket meggyilkoltató Rodrigo Dutertével eddig nem találkozott uniós tagállam minisztere. </p>

Magyarként nem számít

Magyarország nem kommentálja és nem is dolga kommentálni a Fülöp-szigetek belpolitikai történéseit. Nem Fülöp-szigeteki állampolgárként nem számít, hogy mit gondolok a helyi kérdésekről – nyilatkozta a hivatalos látogatásra hétfőn a délkelet-ázsiai országba érkezett Szijjártó Péter. A külgazdasági és külügyminiszter találkozott Rodrigo Dutertével, a Fülöp-szi­getek ta­valy nyáron megválasztott elnökével, aki háborút hirdetett hazája drogkereskedői és drogfogyasztói ellen. Ennek keretében a rendőri-félkatonai halálosztagok és önbíráskodó civilek már csaknem tízezer em­bert gyilkoltak meg, felelősségrevonás nélkül. A drogbárók he­lyett azonban többnyire nyomorgó, városi drogfüggők az ál­dozatok. Duterte bevallotta, hogy még polgármesterként maga is gyilkolt meg kábítószer-kereskedőket.

Káromkodik és sérteget

Bár a Fülöp-szigetek papíron még demokratikus állam, Duterte többször célzott rá, hogy totális diktatúrát akar bevezetni. Ezen felül káromkodva sértegette az Európai Uniót is. Nem csoda, hogy EU-s tagállam politikusával még nem találkozott a hírhedt elnök. Eddig csak Ausztrália, Japán és Norvégia külügyminisztere látogatta meg.

Szijjártó Péter leszögezte, látogatása elsősorban a magyar gazdaságnak volt fontos. Három ma­gyar cég kapta meg az engedélyt, hogy húst exportáljon a Fülöp-szigetekre, illetve 510 millió eurós hitelkeretet nyitott a magyar Eximbank a két ország cégeinek. 

Diktátorokkal is üzletel

Volt már példa arra, hogy az Or­bán-kormány nyílt diktatúrákkal vette fel a kapcsolatot. Szijjártó kötött már gazdasági megállapodást Fehéroroszországgal is, ahol Európa utolsó diktátora, Lukasenko az úr. Orbán Viktor pedig tavaly járt Egyiptomban, ahol a katonai puccsal hatalomra jutott Abdel-Fattáh esz-Szíszivel tárgyalt.

Kapcsolódó jegyzetünk itt olvasható.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek