Aktuális

Rákellenes vakcina bénította le a táncosnak készülő tinit - videó

Bors

Létrehozva: 2017.03.03.

<p>A 18 éves lány álmai örökre szertefoszlottak...</p>

Gyökeresen megváltozott az élete a brit Chloe Brookes-Holdernek, miután az iskolában megkapta a HPV elleni vakcinát. Szülei szerint egyértelmű, hogy a szer, ami többek közt a méhnyakrák kialakulásának kockázatát is csökkenti, felelős azért, hogy a lány deréktól lefelé lebénult.

Chloe anno pontosan olyan volt, mint bármelyik kortársa: életvidám, mozgékony. Imádott táncolni, heti hat napot gyakorolt, és arról álmodozott: egyszer profi táncosnő lesz. Nem sokkal azután azonban, hogy az akkor 12 éves lányka megkapta a vakcinát, szédülésre, fejfájásra, izomgyengeségre kezdett panaszkodni. Mára olyan krónikus betegségegyüttes alakult ki nála, melynek köszönhetően gyakorlatilag folyamatos ápolásra szorul, táplálni pedig csak egy szondán keresztül tudják. Emiatt az utóbbi 12 hónap nagy részét kórházban töltötte.

A tini orvosai évekig azt mondták, nincs összefüggés a vakcina és a lány állapota közt, új orvosa azonban úgy érzi: a családnak valóban igaza lehet. Véleménye szerint a szer autoimmun reakciót váltott ki a lány szervezetéből, melynek következtében a teste gyakorlatilag önmagát támadta meg - írja a Mirror.

„Mielőtt megbetegedtem, olyan dolgokat csináltam, mint minden 12 éves. Bringáztam, elmentem a parkba, görkoriztam, moziba és szülinapokra jártam - voltak barátaim. Az immunrendszerem padlót fogott. Elkezdte durván befolyásolni az iskolai teljesítményem és a szociális életem is. Akárhogy koncentráltam, volt, hogy elaludtam órán. Noha napi 15 órát alszom, mindig kimerült vagyok. Minden nap egy küzdelem a véget nem érő tünetek ellen” - mesélte. „Nem akarok senkit megijeszteni, csak törődök másokkal. Ez a színtiszta, csúnya igazság. Azt akarom, hogy mindenki maga hozza meg ezt a döntést.”

Az egészségügyi szervezetek a 18 éves lány története ellenére hangsúlyozzák: a vakcina a biztonságos szerek közé tartozik, és továbbra is az egyik leghatásosabb módszer, amivel a fiatal nők védekezhetnek a méhnyakrák ellen.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek