Sütni és főzni öröm – legalábbis annak, aki tud! Buday Péter mesterszakács nemcsak a konyhai tévhitekről rántja le a leplet, de trükkjeivel kedvet is hoz az ételkészítéshez.
Tévhit: Kés nélkül nem lehet csumázni
Fogjuk meg két ujjal a paprika csumáját, és anélkül, hogy elengednénk, egyetlen határozott mozdulattal egy negyedet csavarva nyomjuk a paprikába, majd húzzuk ki! Ha levágjuk a tv paprika hegyét, az így keletkező lyukon távozhat a levegő, és csurig tölthetjük.
Tévhit: Jó ételhez idő kell!
Időt nyerünk, ha egyszerre főzzük meg a köretet és a húst. Például az egy-másfél órás csirkepaprikás alig húsz perc alatt elkészíthető, ha a csirkemellet, a kaliforniai paprikát, a paradicsomot, azz újhagymát és a fokhagymát kevés olajon negyedóra alatt egyszerre pirítjuk meg. Közben a feltett tészta is megfő, s mehet rá a pirospaprika, a só és a tejföl.
Bárhogy igyekeztünk, mégsem csomómentes a palacsintatészta? Sebaj, öntsük át egy szűrőn, és már sülhet is a család egyik kedvenc csemegéje!
Tévhit: Olajban tocsog a sült krumpli
A kisebb, vékony héjú, friss burgonyát pucolni sem kell: mossuk meg, töröljük szárazra, negyedeljük fel és helyezzük sütőpapírral kibélelt tepsibe. Egy új, kézi virágpermetezőt töltsünk meg étolajjal és spricceljünk a gerezdekre némi zsiradékot, s mehet az előmelegített sütőbe 40–45 percre. Sózva, héjastul fogyasztható. Krumplipüréhez is érdemes vékony héjú burgonyát választani: tisztítás után csak küldjük át a krumplinyomón – a héj a szerkezet rácsán marad.
Tévhit: Bátran reszeljük a citrusokat!
A citrom, a narancs és a lime héja számos étel ízét képes megbolondítani. Ugyanakkor mértékkel reszeljük azokat, ügyelve rá, hogy a héj és a gyümölcs közötti fehér rész ne kerüljön a citrusforgácsok közé, mert keserűvé teszi annak ízvilágát.
Tévhit: Szemétbe a héjjal!
A zöldségpucolás után véletlenül se dobjuk ki a héjat! Inkább alaposan mossuk meg, majd sózás nélkül tegyük tűzre egy lábos vízben 30–60 percre! Tökéletes zöldségalaplét kapunk, amely kiváltja az ételízesítőt. Ha pedig ugyanezt a szemétbe szánt csontokkal tesszük, remek csontlére tehetünk szert.
Südi Iringó táncművész szívesen főzőcskézik, s mivel gyűlöl ételt kidobni, ezért gyakran a hűtőjéből a lejárat közeli termékekből szokott rögtönözni. – Nagy sajtrajongó vagyok, általában többfélét is tartok otthon. Mielőtt megkeményedne a szélük, jelezve, hogy hamarosan már nem fogyaszthatóak, gyorsan készítek belőlük egy többsajtos tésztát vagy egy négysajtos pizzát – árulta el a versenytáncos.