Ön bevállalná?
Forrás: MTI
Szabó Mariann a Bogárétel Alapívány elnöke. A munkássága során az ízeltlábúak fogyasztását népszerűsíti. Ennek nem hivatalos elődje a 2015-ben létrehozott Rovarevők Magyarországi Közössége nevű Facebook-oldal volt. Ezen kívül Mariann jól funkcionáló autistaként született, így állapota nem akadályozza ambíciói elérésében. Sőt egy ideje testépítéssel és erőemeléssel is versenyszinten foglalkozik.
– A Bogárétel Alapítvány neve nem szakszerű, mivel a bogarak az ízeltlábúak csoportjának csak egy részét teszik ki, a hangzása viszont jó, köznapi, és azt sugallja, hogy az emberek fogyaszthatnak ízeltlábúakat – magyarázta Marianna. – Egyébként sok, Magyarországon őshonos ízeltlábú ehető. Például cserebogár, szarvasbogár, erdei hangyák tojása, lombszöcskék és így tovább. De nem ajánlom, hogy a természetből fogják be, mert a növényvédő szerek miatt kockázatos a fogyasztásuk. Inkább egy-egy megbízható eleségállat-tenyésztőtől szerezzék be a hozzávalókat az érdeklődők! A tápértékük igen változó, fajonként, illetve a különféle fejlődési stádiumokban, de összességében a változatos aminosav- és ásványianyag-összetétel, omega 3-as zsírsavak nagy arányú jelenléte majdnem minden ízeltlábúnál jellemző.
Az alapítvány elnöke arra is felhívta a figyelmet, hogy az elkészítésnél fontos a purgálás, ami a béltartalom kiürítését jelenti. A baktériumok, amelyeket tartalmazhatnak, 2-3 perces főzéssel hatástalaníthatóak. De sütéssel is viszonylag jó eredmény érhető el. Sok rovarnak annyira enyhe az íze, hogy ízlés szerint bármivel befűszerezhető, akár édességbe is tehető. A lisztkukacnak például mandulás az íze, így süteményekhez is ideális.
– Kapcsolatot tartok külföldi fórumokkal, és azt tapasztalom, hogy nyugaton már befogadóak erre az emberek, Magyarország felzárkóztatásában pedig bízom – mesélte Mariann.
Hozzávalók: 5 sáska * 3 csipet fűszersó (ízlés szerint sültcsirke-fűszersó vagy amilyen kéznél van) * olaj (nem muszáj, de ha beszerezhető, akkor szőlőmagolaj). Vannak, akik az állat derekát eszik csak meg (tehát eltávolítják a szárnyait, lábait, fejét), de ez felesleges. Egyedül a szárnya nem fogyasztható.
Elkészítése:
1. A sáskákat forró vízbe teszem, egy percig forralom is. Villával kiszedem őket.
2. Kis mennyiségű pácot készítek az olajból és a fűszersóból (vagyis összekeverem őket), bekenem vele a sáskákat, és állni hagyom cirka félórát.
3. Forró olajban pillanatok alatt kisütöm.
4. Amikor fokozni akarom a hatást, injekciós tűvel majonézt szívok fel, amit a tű segítségével a ropogós farokrészbe fecskendezek.