Nyáron hajlamosabbak vagyunk minden élelmiszert a hűtőbe pakolni, hogy minél tovább friss maradjon. A német Bild szerint azonban nem mindegy, mit hova helyezünk.
Forrás: Thinkstock
Tojás
A minőség-megőrzési idő előtt tíz nappal érdemes a tojást a hűtőajtókba rendszeresített tojástartó állványokban elhelyezni, s a jelzett dátumig elfogyasztani. Ügyeljünk, hogy a tojás héja ne érjen más élelmiszerekhez az esetleges szalmonellafertőzés elkerülése érdekében.
Vaj
Az állati eredetű zsiradékot érdemes a hűtő ajtajában kialakított polcon tárolni. Így egyszerre marad friss, a kivételt követően pedig viszonylag rövid időn belül kenhető.
Sör
A folyékony kenyér számára a felső polc a nyerő, ezen a helyen kevésbé hideg a klíma, így ha megszomjazunk, mielőbb fogyaszthatjuk a hűs szomjoltót.
Hús és hal
A szárnyas, a sertés, a marha és a vizek kincse számára a hűtő alsó üvegpolca az ideális hely. Itt van ugyanis a leghidegebb a hűtőszekrényben.
Bor
A felbontott nedűt parafával bedugaszolt üvegében a hűtőszekrény ajtajában kialakított helyre állítva tárolhatjuk. A The Spruce internetes portál szerint azonban a hagyományos hűtő, szemben a borhûtôvel, alacsony páratartalma és fagypont közeli hőmérséklete miatt nem ideális a bor tárolásához.
Gomba
Akár három napig is eláll a zöldségtároló rekeszben, ha fóliával letakart tálba tesszük vagy száraz ruhába csavarjuk. Fontos szabály, hogy ne tegyük más élelmiszerek, például sajtok vagy hagymák mellé, mert elveszhet az íze.
Kínai kel
Ha jót akarunk, fóliába csomagolva helyezzük a hűtő zöldségtartó rekeszébe. Ott akár tíz napig is eláll.
Lekvár
Gyümölcstartalma miatt célszerű a hűtőszekrény zöldségtartó részében, lezárva tárolni. Ugyanakkor legyünk óvatosak. Ha az üveg belsejében nedvesség éri, megpenészedhet.
Vaj
Az állati eredetű zsiradékot érdemes a hűtő ajtajában kialakított polcon tárolni. Így egyszerre marad friss, a kivételt követően pedig viszonylag rövid időn belül kenhető.
Banán
A gyümölcstál tökéletes hely a banánnak. A hűtőben hamar foltossá válik és ízét veszti.
Csokoládé
A nyári melegben gyorsan olvad a csoki, a szakemberek mégsem ajánlják, hogy a hűtőbe tegyük, mert a hideg hatására kicsapódhat a kakaóvaj, fehér réteget képezve a terméken. Inkább száraz, hűvös helyre pakoljuk, például a kamrába. A csokoládénak a 10–18 fok körüli hőmérséklet a legideálisabb.
Méz
A méhek aranya nem igényel hűtést. Tárolására a legideálisabb hely a konyhaszekrény.
Kenyér
A pékáru frissességét 12 és 18 fok közötti hőmérséklet és a száraz közeg szavatolja. Ha hűtőbe tesszük, nedves lesz és puha.