Az ősz a sütőtök szezonja. A halloween jelképeként elhíresült zöldséget nem csak töklámpásként hasznosíthatja: egyen minél többet belőle! Vitaminokkal és ásványi anyagokkal van tele, amelyek hihetetlenül hasznosak a szervezetnek.
1. Le a szemüveggel!
Egycsészényi sütőtök a napi ajánlott A-vitamin kétszeresét tartalmazza, amivel jócskán lekörözi a népi gyógyászatban e célra alkalmazott sárgarépát. Így jót tesz a szemnek és a látóidegeknek.
2. Olvadnak a kilók
Hihetetlenül gazdag rostban, de 10 dkg sütőtök csupán ötven kalóriát tartalmaz. Sütőben sütve csemegének, de köretnek is remek. Hosszan eltelít, de nem hizlal. Magas rosttartalmával hozzájárul a gyorsabb fogyáshoz is, és megelőzi a székrekedést.
3. Jobb lesz a szívünk
A természet koleszterincsökkentő ajándéka a sütőtök pirított magja. Az úgynevezett fitoszterol vegyületek bizonyított módon visszaszorítják a rossz, tehát alacsony sűrűségű LDL koleszterin szintjét a vérben, megelőzve ezzel az érelmeszesedést és a szívproblémákat.
4. Megelőzi a rákot
A béta-karotin nagyon erős antioxidáns, így az ebben gazdag zöldségek kulcsszerepet játszhatnak a megelőzésben bizonyos rákfajták esetén. Többek között a prosztata-, mell- és a tüdőráknál is sikerült kimutatni, hogy a rendszeres mennyiségű béta-karotint fogyasztó emberek lényegesen kisebb arányban betegszenek meg.
5. Edzés után ezt igya
A testépítők gyakran vallják, hogy a banános turmix a legjobb egy kiadós edzés után. Ám az elektrolitháztartás szempontjából kulcsfontosságú káliumból viszont a hosszúkás gyümölcs csupán 422 milligrammot tartalmaz egycsészényi mennyiségre nézve, míg a sütőtök 564-et. Készíthet belőle nyersen is turmixot, ízesítheti vaníliával vagy mézeskalács-fűszerkeverékkel.
6. Szépíti a bőrünket
Az antioxidánsok nemcsak belül, de kívül is védenek. A bőrünket öregítő hatások ugyanis szabadgyökök formájában jelennek meg kémiai szinten, amit a béta-karotin képes semlegesíteni. A narancssárga zöldség tehát nemcsak a tányérunkon, de arcpakolás formájában is felveszi a harcot a ráncok és a petyhüdtség ellen. A lereszelt nyers sütőtököt keverje el citrommal és mézzel, ezt kenje fel.
7. Javítja a hangulatunkat
Rendkívül gazdag triptofánban is a sütőtök pirított magja. Ez a vegyület nyugtató hatással van az idegrendszerre, mivel befolyásolja a stresszhormonok termelődését. Már egy maroknyi mennyiség elfogyasztásakor érezhetjük kedvező hatását! Érdekesség, hogy a pulykahúsban is sok triptofán van, ez az, ami miatt az amerikaiak gyakran rögtön álomba szenderülnek a hálaadás napi vacsora után.
8. Erősíti az immunrendszert
Az őszi és téli hónapokban még nagyobb szükség van az immunrendszerünk erősítésére. Tíz deka sütőtökben 11 mg C-vitamin van, ami fedezi a napi ajánlott minimum mennyiség ötödét. A vitaminok és ásványi anyagok természetes beviteli forrásoknál semmi sem egészségesebb.
Hozzávalók:
60 dkg sült sütőtök
40 dkg cukor
1 citrom leve
6 g pektin
fahéj ízlés szerint
A sütőtököt előzetesen megsütjük, majd a héjától leválasztva kis kockákra daraboljuk. Az omlós, kockázott sütőtököt villával összetörjük (ki mennyire szereti homogénen, maradhatnak benne nagyobb darabok is), majd hozzáadjuk a cukrot, a citrom levét és a fahéjat. A citrommagokra figyeljünk, mert nem kellemes ráharapni. A fahéjban lehetünk rugalmasak, akár el is hagyható. Ami eddig az edényünkbe került, azt most már összekeverhetjük, és feltehetjük a tűzhelyre.