Aktuális

8 ok, amiért jó nekünk a sütőtök

Bors

Létrehozva: 2017.09.21.

Az ősz a sütőtök szezonja. A halloween jelképeként elhíresült zöldséget nem csak töklámpásként hasznosíthatja: egyen minél többet belőle! Vitaminokkal és ásványi anyagokkal van tele, amelyek hihetetlenül hasznosak a szervezetnek.

1. Le a szemüveggel!

Egycsészényi sütőtök a napi ajánlott A-vitamin kétszeresét tartalmazza, amivel jócskán lekörözi a népi gyógyászatban e célra alkalmazott sárgarépát. Így jót tesz a szemnek és a látóidegeknek.

2. Olvadnak a kilók

Hihetetlenül gazdag rostban, de 10 dkg sütőtök csupán ötven kalóriát tartalmaz. Sütőben sütve csemegének, de köretnek is remek. Hosszan eltelít, de nem hizlal. Magas rosttartalmával hozzájárul a gyorsabb fogyáshoz is, és megelőzi a székrekedést.

3. Jobb lesz a szívünk

A természet koleszterincsökkentő ajándéka a sütőtök pirított magja. Az úgynevezett fitoszterol vegyületek bizonyított módon visszaszorítják a rossz, tehát alacsony sűrűségű LDL koleszterin szintjét a vérben, megelőzve ezzel az érelmeszesedést és a szívproblémákat.

4. Megelőzi a rákot

A béta-karotin nagyon erős antioxidáns, így az ebben gazdag zöldségek kulcsszerepet játszhatnak a megelőzésben bizonyos rákfajták esetén. Többek között a prosztata-, mell- és a tüdőráknál is sikerült kimutatni, hogy a rendszeres mennyiségű béta-karotint fogyasztó emberek lényegesen kisebb arányban betegszenek meg.

5. Edzés után ezt igya

A testépítők gyakran vallják, hogy a banános turmix a legjobb egy kiadós edzés után. Ám az elektrolitháztartás szempontjából kulcsfontosságú káliumból viszont a hosszúkás gyümölcs csupán 422 milligrammot tartalmaz egycsészényi mennyiségre nézve, míg a sütőtök 564-et. Készíthet belőle nyersen is turmixot, ízesítheti vaníliával vagy mézeskalács-fűszerkeverékkel.

6. Szépíti a bőrünket

Az antioxidánsok nemcsak belül, de kívül is védenek. A bőrünket öregítő hatások ugyanis szabadgyökök formájában jelennek meg kémiai szinten, amit a béta-karotin képes semlegesíteni. A narancssárga zöldség tehát nemcsak a tányérunkon, de arcpakolás formájában is felveszi a harcot a ráncok és a petyhüdtség ellen. A lereszelt nyers sütőtököt ke­verje el citrommal és mézzel,  ezt kenje fel.

7. Javítja a hangulatunkat

Rendkívül gazdag triptofánban is a sütőtök pirított magja. Ez a vegyület nyugtató hatással van az idegrendszerre, mivel befolyásolja a stresszhormonok termelődését. Már egy maroknyi mennyiség elfogyasztásakor érezhetjük kedvező hatását! Érdekesség, hogy  a pulykahúsban is sok triptofán van, ez az, ami miatt az amerikaiak gyakran rögtön álomba szenderülnek a hálaadás napi vacsora után.

8. Erősíti az immunrendszert

Az őszi és téli hónapokban még nagyobb szükség van az immunrendszerünk erősítésére. Tíz deka sütőtökben 11 mg C-vitamin van, ami fedezi a napi ajánlott minimum mennyiség ötödét. A vitaminok és ásványi anyagok természetes beviteli forrásoknál semmi sem egészségesebb.

Készítsen sütőtöklekvárt

Hozzávalók:

60 dkg sült sütőtök

40 dkg cukor

1 citrom leve

6 g pektin

fahéj ízlés szerint

A sütőtököt előzetesen megsütjük, majd a héjától leválasztva kis kockákra daraboljuk. Az omlós, kockázott sütőtököt villával összetörjük (ki mennyire szereti homogénen, maradhatnak benne nagyobb darabok is), majd hozzáadjuk a cukrot, a citrom levét és a fahéjat. A citrommagokra figyeljünk, mert nem kellemes ráharapni. A fahéjban lehetünk rugalmasak, akár el is hagyható. Ami eddig az edényünkbe került, azt most már összekeverhetjük, és feltehetjük a tűzhelyre.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek