A nyári időszakban nagyon jó, ha van egy kis fűszerkertünk, amelyhez bármikor hozzá tudunk nyúlni. Ezeket a növényeket könnyen el is rakhatjuk, hogy ha esetleg szükség van rájuk, akkor elő tudjuk venni.
Forrás: Thinkstock
Hogyan kezdjem?
Fontos, hogy a fűszereket lehetőleg mindig frissen szedve, alaposan megmosva tartósítsuk. Csak az egészségeseket tároljuk, ha már elkezdett fonnyadni, akkor inkább ne foglalkozzunk vele. Tisztítás után egy papírtörlővel itassuk le róla a vizet, majd attól függően, hogy milyen növényről van szó, távolítsuk el a szárát, és csak a leveleket hagyjuk meg. Egészben, de akár darabolva is tárolhatjuk a fűszereket.
Fagyasztás
Miután leitattuk a levelekről a vizet, tegyük rá azokat egy sütőpapírra, majd tegyük be a mélyhűtőbe, így nem fognak összeragadni. Másnap már csak annyi a dolgunk, hogy beletesszük a fűszereket egy zacskóba, majd újra visszarakjuk a hűtőbe, és csupán használat elôtt vesszük elô. Ha apró darabkákat szeretnénk ilyen módon tárolni, akkor az első lépéseket átugorhatjuk, elég, ha rögtön zacskóban rakjuk be a hűtőbe. Ha különlegességre vágyunk, akkor egy jágkockatartóba porciózzuk ki a fűszereket, és öntsünk rá felolvasztott vajat vagy alaplevet, majd úgy tegyük a hűtőbe.
Szárítás
Könnyű és gyors eljárás, ami mellett szól még az is, hogy szinte bármihez használhatjuk a szárított leveleket. Száríthatunk a levegőn is, de sütőben is. Utóbbinál csak arra kell figyelnünk, hogy a legkisebb fokozatot válasszuk, a hőmérséklet pedig ne menjen feljebb nyolcvan foknál. Pár óra alatt kiszáradnak a fűszerek annyira, hogy légmentesen lezárható zacskóba csomagolhatjuk őket.
Olaj vagy ecet
Ehhez az eljáráshoz szükségünk van néhány légmentesen záródó üvegre. Lehetőleg ne háztartási ecetet használjunk, helyette inkább az alma- vagy borecetet válasszuk. A fűszereket helyezzük el az üvegben, majd töltsünk rá annyi olajat vagy ecetet, hogy ellepje. Ezután lehetőleg sötét, hűvös helyre rakjuk az üvegeket, és hagyjuk állni körülbelül egy hónapig. A salátáknak remek ízesítést adnak.
Só
A kaprot érdemes leginkább így tárolni, azonban a felhasználási lehetőségek lecsökkennek a túl sok só miatt. A növény tömegével megegyező sóra van szükségünk, és elég csupán összekeverni, majd egy üvegbe tenni. Felhasználás előtt mossuk le a fűszerről a felesleges sót, és az étel ízesítésekor vegyük figyelembe a növény tárolás miatti sótartalmát is.