Aktuális

Küzdjön az őszi betegségek ellen!

Bors

Létrehozva: 2017.10.26.

Az idősebb generáció még emlékezhet azokra az otthon könnyedén elkészíthető háziszerekre, amelyek szinte azonnal hatásosak a betegségek ellen. Az influenzaszezon kezdete előtt jó, ha ismerjük vagy felelevenítjük ezeket a módszereket.

Vöröshagymatea

Leginkább a száraz, hurutos köhögésre, légcsőhurutra és a felső légúti panaszokra ajánlott. Gyorsan elkészíthető, és a hatását rögtön érezhetjük. Két evőkanál cukrot karamellízáljunk, majd öntsük fel 6 deci vízzel. A két megmosott és félbevágott vöröshagymát tegyük a vízbe, majd lassan forraljuk fel. Hagyjuk hűlni, és adjunk hozzá mézet, hogy finomabb legyen. Meglepő módon nincs erős hagymaíze.

Masszázs

A légutakban lerakódott váladék felszakadását segítheti az ütögetéses masszázs. Kérjünk meg valakit, hogy behajlított ujjakkal ritmusosan, óvatosan ütögesse a hátunkat a derék és a nyak közötti területen.

Burgonyás borogatás

Köhögés ellen ez a módszer is hatásos lehet. A megfőzött krumplit még forrón csomagoljuk be egy pamutkendőbe, majd nyomjuk össze. A mellkasra tegyünk egy kendőt, majd erre helyezzük a burgonyát, és az egészet takarjuk be egy törülközővel.

Láz ellen lábfürdő

A vizes zokni főleg láz idején nem kellemes, azonban hatásos gyógymód. Ne alkalmazzuk viszont, ha túl hideg van a szobában! A lábfejünket áztassuk forró vízben, míg egy pár zoknit hidegben. Csavarjuk ki alaposan a zoknit, majd húzzuk fel a lábunkra, végül egy száraz gyapjúzoknit is vegyünk a borogatásra. Ez az eljárás serkenti a lábfej vérkeringését, ezzel segít csillapítani a lázat.

Meleg só a fülre

Ezt még ma is előszeretettel alkalmazzák, mivel olcsó és igen hatásos gyógymód. Egy zokniba te­gyünk sót, csomózzuk össze a végét, majd te­gyük a mikróba. Mielőtt azonban rá­tennénk a fülünkre, győződjünk meg arról, hogy nem túl forró. Ezt az eljárást az arcüreggyulladásra szintén előszeretettel alkalmazzák, azonban a megfelelő hőmérsékletre itt is nagyon figyelni kell.

Kamillás inhalálás

Gyulladásgátló, sebgyógyító, emellett baktériumölő hatása miatt védi a nyálkahártyát, és segít kitisztítani az orrjáratokat. Forraljunk vizet és tegyünk bele szárított kamillavirágot. Várjunk, amíg a főzet nem túl forró, ekkor hajoljunk fölé és tegyünk a fejünkre egy törülközőt. Körülbelül tíz percig lélegezzük be a gőzt, de közben tartsuk csukva a szemünket!

Köhögjünk jól

A megfázással járó kellemetlen köhögés nagyon megerőlteti a szervezetünket, ezért fontos odafigyelni, hogy jól csináljuk. A roham előtt fogjuk vissza magunkat és először próbáljunk csak kisebbeket köhögni, így a nyák feljön a légutak felső részére. Ezután csak egy nagyot köhögjünk, amellyel megszabadulhatunk az oda nem való váladéktól. Ha a köhögés hét-tíz nap alatt nem múlik el, forduljunk orvoshoz!

Disznózsír a mellkasra

Elsőre bizarrnak tűnhet, azonban nagyon hatásos a köhögés, megfázás kezelésére, és még gyermekeknél is alkalmazható. Ha van kéznél sertés-, kacsa- vagy libazsír, akkor este kenjük be vele a mellkast, tegyünk rá egy vizes, majd egy száraz ruhadarabot. Szinte azonnal hat, és a gyötrő köhögés elmúlik. Titka abban rejlik, hogy a zsír nem engedi a bőrfelületről elpárologni a testből a vizet, így a tüdőből könnyebben távozik a lerakódott váladék.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek