Aktuális

Még a muslicát is elűzi őszi kedvencünk, a szelídgesztenye

Címkék
gesztenye

Bors

Létrehozva: 2017.10.09.

A szelídgesztenye amellett, hogy az ősz egyik szimbóluma, rengeteg tápanyagot tartalmaz, amely fontos a szervezetünknek, így érdemes minél többet és változatosabban fogyasztani belőle.

Régimódi

A gesztenye frissességéről a súlya is árulkodik. Úgy tudjuk eldönteni, hogy még felhasználható, hogy beledobjuk a vízbe. Amelyik felúszik a víz felszínére, már nem friss, így azokat érdemes inkább kidobni. Annak idején a gesztenyét megaszalták, pont úgy, mint a szilvát, fogyasztás előtt pedig forralt víz fölé rakták egy hálóra. A gőznek köszönhetően visszanyerte eredeti állagát és olyan volt, mintha frissen szedték volna le.

Recept

Gesztenyekrémleves

30 dkg hámozott gesztenye

4 dkg vaj

1 teáskanál porcukor

1 db sárgarépa

1 db póréhagyma

125 ml fehérbor

5 dl húsleves

2 dl főzőtejszín

Olvasszuk meg a vajat, majd forgassuk meg rajta a gesztenyéket, ezután szórjuk meg porcukorral, és karamellizáljuk. Ezután adjuk hozzá a felkarikázott répát és póréhagymát, adjuk hozzá a bort és a húslevest. Ízlés szerint fűszerezzük és pároljuk addig fedő alatt, amíg a gesztenye megpuhul. Botmixerrel pürésítsük, adjuk hozzá a tejszínt, és főzzük készre.

Fürdővíz

Hasonlóan a teához itt is a levelekre van szükség. A szárított, aprított leveleket forrázzuk le, hagyjuk, hogy kiázzon, majd öntsük hozzá a fürdőnkhöz. Főleg viszértől, illetve aranyértől szenvedőknek lehet kiváló kúra.

Játék

Mindenki jól ismeri a pálcikaemberkéket, vagy -állatokat, amelyeket gesztenyéből készíthetünk. A gyerekeknek re­mek elfoglaltság, hogy fogpiszkálóból, levelekből, gesztenyéből, és annak tüskés héjából kreatív dolgokat készítsenek. 

Főtt-sült csemege

Sokak kedvenc őszi ínyencsége a sült vagy főtt gesztenye. Ezt a nyalánkságot otthon is könnyedén elkészíthetjük. A gesztenyék héját a gömbölyű felükön bevágjuk. Ha főzni szeretnénk, akkor enyhén sós vízbe, vagy húslevesbe dobva puhára főzzük, vagy serpenyőben addig sütjük, még ki nem nyílik a barna héj. Amint kihűlt, már nehezen hámozható, így még melegen szabaduljunk meg a héjától.

Liszt

Hazánkban még kevésbé ismert a gesztenyeliszt, pedig a lisztérzékenyek is fogyaszthatják. Hátránya, hogy boltokban igen drágán juthatunk csak hozzá. Úgy tudjuk könnyedén elkészíteni, hogy a szárított, pörkölt gesztenyét addig daráljuk, amíg teljesen lisztszerű lesz.

Gesztenyetea

A növény leveléből készített tea asztma, szamárköhögés és a hörgőhurut enyhítésére is kiváló, mivel a leveleknek köhögéscsillapító és köptető hatása van. Szárítsuk meg a leveleket, majd ugyanúgy, ahogyan a hagyomás teát is készítjük, forraljuk le. Ízlés szerint tehetünk bele cukrot és citromlevet is.

Hagymás gesztenye

Ínyenceknek vadételekhez, szárnyas-, sertés- és marhasültekhez is kiváló köret. Elkészítése egyszerű: előmelegített sütőben a gesztenyéket melegítsük 15 percig. A hagymát olajon dinszteljük meg, majd dobjuk bele a gesztenyéket. Ízlés szerint ízesítsük.

Rettegnek tőle

A zöld gesztenyét valamiért nem szeretik az apró lények, így a gyümölcstálba, vagy a konyha különböző helyein díszként használva elűzhetjük a muslicákat, és szépíthetjük a lakást is. 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek