Forrás: Görögh Zoltán
Nem mondhatni, hogy jópofát vágtak azok, akik beneveztek az első nyíregyházi chilipaprika-evő versenyre. Négyet kellett megenniük tíz perc alatt. – Az utolsó paprika elfogyasztása után még egy percig nem volt szabad a tejhez nyúlni, ellenkező esetben a versenyző kiesett a játékból, ez volt a szabályunk, de csak ketten „élték túl” a megpróbáltatásokat – mosolygott Matolcsi-Kovács Dorottya főszervező.
A győztes a 45 esztendős lett, aki fejlesztési tréner. – Az interneten láttunk a párommal egy videót, s megtetszett ez az esemény. Vegán vagyok, és imádom a csípőseket, gondoltam, megmérettetem magam. Ha éppen nem chilit falatozom, akkor futok vagy falat mászom – tette hozzá a legerősebbnek bizonyult chilifogyasztó, aki Tokajból érkezett. Annyira belelkesedett, hogy a verseny után kért még egy kis „Kegyes halál” névre hallgató chilis szószt. Ezt kizárólag a világ jelenlegi és eggyel korábbi legcsípősebb chilijéből készítik.
Mi az az SHU?
1912 óta a paprikafélék csípősségét SHU-ban mérik. Akkor dolgozta ki ugyanis eljárását a csípősséget okozó anyag, a kapszaicin mérésére Wilbur Scoville amerikai kémikus. A Scoville-féle csípősségi egység (angolul Scoville heat unit, azaz SHU) a kapszaicin relatív mennyiségét jelzi. Összehasonlításul a versenyben szerepeltetett chilikkel: a gyengébb csípős magyar paprikában 500–1000, az erősen csípősekben 1500–2500, a jalapeño parikában 2500–8000 SHU van. A rendőrségi paprikaspray-ben 2,5 millió…
Ezt a négy chilit kellett megenni
1. Habanero (SHU 100 000–350 000)
2, Naga Jolokia – Szellemchili
(SHU 1 000 304)
3, Trinidad Scorpion Moruga
(SHU 1 200 000)
4, Carolina Reaper (2 200 000)
Kapcsolódó jegyzetünket itt olvashatja!