<p>Négycsillagos hotel séfje karolta fel a látássérült kisteleki fiatalembert, akit első napján rögtön mély vízbe dobtak: rizottót kellett készítenie.</p>
Két hete sincs, hogy beszámoltunk Kurucsai Szabolcsról, akinek minden vágya vakként profi séffé válni. Jelentkezett is szakácstanfolyamra, ám az iskola feltétele volt, hogy szeptember végéig találjon magának olyan gyakorlati helyet, ahol 384 órát dolgozhat. A fiatal kisteleki szakács jó hírt osztott meg a Borssal: nem sokkal cikkünk megjelenése után a patinás szegedi Art Hotelből keresték meg Szabolcsot, immár semmi akadálya, hogy az iskolát elvégezhesse.
– Goda Gábor konyhafőnök az első nap így fogadott: „Szabolcs, neked van két kezed, lábad, ízlelésed, én leszek a szemed”. Ez a nyitottság nagyon jól esett. Szívesen segít, azt mondja, ő is tanulhat tőlem. Heti egy nap tíz órában gyakorlunk, saját szabadidejéből áldoz rám – mesélte lelkesen a Borsnak Szabolcs.
Az első nap pörgős volt, a séf rögtön mély vízbe dobta: rizottót kellett készítenie. – Gábor arra volt kíváncsi, hogyan szimatolok és fülelek. A rizottóhoz ötféle zöld fűszert hozott, kérte, képzeljek el egy kortárs festményt, aminek erős, kontrasztos színei vannak, és ne féljek komponálni a díszítésnél – részletezi Szabolcs a konyhafőnök módszereit, akivel az első percektől gördülékenyen ment a munka.
Számos tanfolyam indul látássérültek számára. A szakiskolákban jellemzően fazekas, kosárfonó, szőnyegszövő, számítógépkezelő szakmát lehet választani, de tanfolyamon svédmasszázs-vizsgát is tehetnek, de rendszeresen indul aláírástanfolyam is a részükre.
– Segíteni fogok megtalálni az útját a konyhában, ez nekem is kihívás. Ki kell dolgoznunk a közös munka menetrendjét, módszerét, hogyan tudja ő ellenőrizni hallásával, szaglásával, tapintásával azt, amit én a látásommal – mondta Gonda Gábor a Délmagyarországnak. A profi séf nem recepteket, technológiákat tanít majd Szabolcsnak.