Aktuális

Én neveltem fel az első postarabló kislányát

D.P.

Létrehozva: 2017.11.09.

<p>Rákban, a börtönkórházban halt meg a szocialista korszak első fegyveres rablója. Berki Kálmán életéről egyik olvasónk beszélt a Borsnak. </p>

Forrás: Zsolnai Péter

Az 1977-es Ferenc körúti rablást a cseh Jan Stratilek és Berki Kálmán követte el. Stratilek rabolt, Berki egy Skodával várta a posta előtt. Menekülés közben Berki kezét és lábát átlőtte egy őr. A négy évtizede történtek utóéletéről hétfőn írtunk. Cikkünk után jelentkezett  olvasónk, S. J., aki együtt élt a rabló volt élettársával és annak nevelt lányával. S. kérte, a nevét ne ír­juk ki.

Vékony gyerek volt

Györgyivel, a hírhedt postarabló egykori élettársával 7-8 évig volt együtt olvasónk a 70-es években. Mivel a nőnek és Berkinek korábban közös gyermekük született, a lányt évekig S. J. nevelte. Az egykori ökölvívó többször találkozott Berkivel. 

– Húszkilós gyerek volt. Nem nagydumás, inkább simulékonynak mondanám. Életében nem dolgozott, többek közt prostik futtatásából élhetett – emlékezett vissza a Borsnak S. J., aki egyszer komoly szóváltásba is keveredett a bűnüzővel. – Elvitte tőlünk a lányát a szüleihez, de nem hozta vissza. Megkerestem, és tudtára adtam: ezt még egyszer ne merje megtenni – emlékezett vissza a 71 éves nyugdíjas. 

Rákban hunyt el

Berki Kálmán 11 évet kapott a Ferenc körúti postarablásért. De mi történt vele a börtön­évek alatt? A 80-as évek elején meghalt a tököli rabkórházban.  

– Hasnyálmirigy-gyulladása volt, ezért fe­küdt bent. Nem sokkal ké­sőbb meg is halt, hasnyálmirigyrákja lehetett – tett pontot az ügy végére az egykori ökölvívó. Berki 29 évesen rabolt, 35 évesen hunyt el. Büntetése felét töltötte le.

Egy köszönés csupán

Miután S. J. és Berki korábbi élet­társa a 70-es évek végén szakítottak, a férfi feleségül vett egy nőt, akivel a mai napig együtt élnek egy kis csepeli lakásban. Berki lányával, akit évekig nevelt, csak egyszer találkozott azóta, akkor is véletlenül. Köszöntek egymásnak, de szóba már nem álltak. 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek